Lukukoiratoiminta on yleistymässä Suomessa. Mikkelissä lukukoiria kokeiltiin Kalevankankaan koululla ensimmäisen kerran vuoden 2013 alkupuolella. Nyt kysyntää lukukoirille alkaa olla kaupungissa jo enemmän kuin löytyy resursseja. Mikkelin Kalevankankaalla lukukoiratapaamisia pystytään järjestämään muutamia kertoja kuukaudessa.
Mikkelin ringissä toimii tällä hetkellä neljä eri koiranomistajaa. Koulutukseltaan koirat ovat Kennelliiton hyväksymiä kaverikoiria. Lukukoiratoiminta on kuitenkin harrastepohjaista, kuten muuallakin Suomessa. Mitään varsinaista kattojärjestöä lukukoirille ei ole. Mikkelissä haaveillaan, että toisinkin voisi olla.
Koulutuksen järjestäminen edellyttäisi vetäjän löytymistä. Suomen Kennelliitossa ajatusta ei tyrmätä täysin.
- Tämänlainen ehdotus edellyttäisi tietysti järjestäytynyttä porukkaa, joka lähtisi ajamaan asiaa. Pitäisi kehittää normit, miten asian kanssa toimitaan ja millä tavalla esimerkiksi kaikkia kirjastoja lähestystään, viestintäpäällikkö Kaija Unhola Suomen Kennelliitosta kertoo.
Koirilla on valtavan laaja ymmärrys.
Tuija Toivakainen
- Lukukoirilla on Facebookissa jo useampi ryhmä. Ehkä vetäjäporukka löytyisi sieltä, lukukoiran omistava Tuija Toivakainen tuumaa.
Myös Kaarinasta ja Turusta löytyy esimerkki ammattimaisesta lukukoiratoiminnan järjestämisestä. Siellä on järjestetty yksityisyrittäjän vetämänä vuodesta 2011 lähtien lukukoiratoimintaa kirjastoissa. Toiminnan säännöllisyydestä kertoo, että Turun yliopiston psykologian laitokselle on tehty pro gradu-tason tutkimuksia psykologian laitokselle.
Lukukoira huomioi ja kuuntelee lasta
Lukukoiratapaamiset järjestetään Kalevankankaalla rauhallisissa olosuhteissa. Yksi lapsi saapuu aina kerrallaan kirjastoon valitsemansa kirjan kanssa. Paikalla ei ole ketään muita odottamassa kuin lukukoiran omistaja ja lukukoira. Kaikki kolme asettautuvat lattialle istumaan.
- Koira auttaa lapsia kokemaan olonsa turvalliseksi. Koira kuuntelee heitä eikä arvioi, keskeytä tai muuten ole vaikuttamassa lapsen lukurytmiin. Lukukoira tietää täsmälleen, mitä pitää tehdä, jotta lapsi tuntee olonsa hyväksytyksi.
Mikkelin Kalevankankaan kirjastossa lukukoiria käytetään kannustamaan erityisesti ensimmäisen ja toisen luokka-asteen lapsia lukuharrastuksessa.
- Lapsen on harjoiteltava mekaanista lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä järjestelmällisesti. On tärkeää, että on niitä hetkiä, jolloin voi harjoitella lukemista vapaasti ja omassa tahdissaan, lukukoiran omistaja Toivakainen kuvailee.
Koira ymmärtää, mitä sille kerrotaan
Mikkelissä lapsi viettää lukukoiran kanssa noin 15 minuuttia kerrallaan. Kun lapsi on saanut lukurytmin päälle ja kokenut lukemisharrastuksen mielekkääksi, moni on jatkanut lukemista kotona omalle lemmikilleen tai pehmolelulle, kertoo Kalevankankaan kirjastossa työskentelevä kirjastonhoitaja Virve Soila.
Vaikka koira pälyilisi muualle lapsen lukiessa sille, tämä ei tarkoita, ettei koira kuuntelisi.
- Harvoin onkin niin, että koiran katse kiinnittyisi lukijaan vaan muualle. Tuija Toivakainen vakuuttaa, että koira on silti keskittynyt tehtäväänsä.
- Koirilla on valtavan laaja ymmärrys. Pitää joskus ihan varoa, ettei sano mitään sellaista, ettei koira tulkitse asiaa niin, että nyt pitäisi tehdä jotakin.
20.9. kello 9:51 - Juttuun on lisätty tietoa lukukoiratoiminnan laajuudesta Kaarinan ja Turun seudulla