Hyppää sisältöön

F. E. Sillanpää halutaan juhlavuotena tutuksi nuorille

Hämeenkyrössä vietetään viikonloppuna F. E. Sillanpään 125-vuotisjuhlia. Nobel-kirjailijaksi yltänyt Sillanpää on haluttu juhlavuotena nostaa erityisesti nuorten tietoisuuteen. Vaikka alkuperäisen tekstin lukeminen tuntuu vaikealta, yhtymäkohtia tähän päivään on löydettävissä.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Anne Savin

Hämeenkyrössä lukiolaiset ovat tutustuneet monin tavoin F. E. Sillanpäähän. He ovat muun muassa työstäneet vuosikymmenien taakse sijoittuneen näytelmän nykypäivään.

- Se oli Hiltu ja Ragnar -kirja ja se oli kyllä todella taitavasti kirjoitettu. Pidin lukemastani, sanoo Maria Suihkola.

Suihkolan mukaan työ oli kiinnostavaa, joskaan ei kovin helppoa.

Se oli hieman hankalaa tuoda niitä samoja yhtäläisyyksiä, mutta me myös sovelsimme asioita.

Maria Suihkola

- Oli hieman hankalaa tuoda niitä samoja yhtäläisyyksiä, mutta me myös sovelsimme asioita. Halusimme näyttää katsojille myös sitä, kuinka moni asia kuitenkin nykyhetkessäkin pyörii samoina tunteina, Suihkola sanoo.

Sillanpäästä halutaan pyyhkiä pölyt

Sillanpään syntymästä tulee nyt kuluneeksi 125 vuotta. Kirjallisen tuotannon synnystäkin on aikaa jo niin monta vuosikymmentä, että Nobel-palkintoon yltäneestä kirjailijanurasta huolimatta pöly uhkaa laskeutua teosten päälle.

- Tuntuu, että Sillanpää mielletään vanhempien ihmisten kirjailijana, sanoo juhlavuotta järjestävä projektipäällikkö Vilja Pylsy.

- Itse ainakin hämmästyin, kun luin ensimmäisen Sillanpään teoksen, että voi kun olisin löytänyt nämä jo vaikka murrosiässä, Pylsy jatkaa.

Nyt Sillanpäätä on pyritty ja onnistuttukin tuomaan esille myös nuoria kiinnostavassa valossa.

- Muun muassa Uniklubin Jussi Selo luki Nuorena nukkunut -kirjan ja teki siitä biisin, josta nuoret ovat olleet hyvin innoissaan, Pylsy iloitsee.

Nyt on tuotu Sillanpäätä nuorille katu-uskottavasti.

Vilja Pylsy

Sillanpää on näkynyt myös kouluyhteistyön kautta.

- Nuoret ovat tehneet näytelmiä sekä Hämeenkyrössä että Tampereella, ja graffiteja ja muuta vastaavaa. Nyt on tuotu Sillanpäätä nuorille katu-uskottavasti, Pylsy kertoo.

Vaikeaa, mutta kiinnostavaa luettavaa

Alkuperäisten teosten kahlaaminen tuntuu nuorista hankalalta, vaikka kiinnostusta olisikin.

- Kyllähän sitä tekisi mieli lukea, mutta kun siinä on niin paljon vertauskuvia ja se on niin runollista se teksti. Lukeminen on jotenkin vaivalloista ja hankalaa, mutta parhaani mukaan yritän lukea, sanoo Emilia Salminen.

Maria Suihkola kokee saaneensa kirjoista jotain aivan uutta.

- Ne ovat ainakin antaneet minulle eri näkökulmia maailmasta. On myös päässyt tutustumaan tekstin kautta vanhaan aikaan, mitä ei enää pysty samalla lailla elämään, Suihkola sanoo.

Toisaalta vanhoista ajoista kertovista kirjoista voi löytää myös nykypäivään sopivia asioita.

- Kyllä se kiinnostaa minua, kun se on kuitenkin tosi samanlaista. Tunteet ja aika lailla ajatuksetkaan eivät ole paljoa poikenneet menneestä, sanoo Henna Kyröjoki. 

Hämeenkyrössä kaikki varmaankin tuntevat Sillanpään. Kunnasta löytyy vielä Sillanpään syntymäkoti Myllykolu, jossa on museo sekä kesäisin teatteritoimintaa. Hämeenkyrö puolestaan tunnetaan Sillanpäästä.

- Tietysti me olemme ylpeitä siitä ja onhan se hieno asia, että Hämeenkyrössä on noinkin menestynyt kirjailija. Kyllä siitä paljon puhutaan, vahvistaa Emilia Salminen F. E. Sillanpään lukiosta.

Suosittelemme sinulle