Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Mikkeliin von Stedingk -näyttely - arkiston käyttö on kiinnostanut

Ruotsista ostettu arkisto valaisee muun muassa Savon Prikaatin historiaa. Sähköinen arkisto on otettu innolla vastaan, alkuperäistä aineistoa on nähtävillä päämajakaupungissa kesäkuussa.

Mikkelin maakunta-arkiston johtaja Tytti Voutilainen ja Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva.
Mikkelin maakunta-arkiston johtaja Tytti Voutilainen ja Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva. Kuva: Timo Ikonen / Yle
Timo Ikonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mittavasta von Stedingkin suvun arkistoaineistosta järjestetään näyttely Mikkelissä ensi kesänä. Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva kertoo, että näyttelyn avajaiset ovat 12.6. Näyttelyn lopullinen sijoituspaikka on vielä epävarma, mutta suunnitelmissa on sijoittaa näyttely aluehallintoviraston juhlahuoneistoon tai Mikkelin kaupunginhallituksen huoneeseen.

Mikkelin maakunta-arkiston johtaja Tytti Voutilainen on näyttelypäätökseen tyytyväinen.

- Näyttely on erinomainen mahdollisuus nähdä Mikkelin seudun ja laajemminkin Etelä-Savon kannalta merkityksellinen aineisto alkuperäisenä.

Avoin arkisto otettu nopeasti käyttöön

Ruotsista vuoden vaihteessa 465 000 eurolla ostettu von Stedingkin suvun arkistokokoelma jäi vielä naapurimaahan digitoitavaksi alkuvuodesta. Nyt suurin osa arkistosta on verkossa vapaasti käytettävissä.

- Meillä on politiikkana se, että ei tarvitse pyytää lupaa, eikä tarvitse maksaa. Riittää, että kun käyttää, niin mainitsee sen olevan Kansallisarkistosta, pääjohtaja Jussi Nuorteva toteaa.

Yhteen aineistoon kohdistuvia käyttötietoja ei ole olemassa, mutta Nuortevan mukaan arkistomateriaali on saanut paljon huomiota osakseen.

- Kyselyitä ja kommentteja on tullut paljon, joten käyttäjiäkin on varmaan ollut runsaasti, Nuorteva arvioi.

Pääjohtaja arvioi, että uteliaat ovat alkuvaiheessa etsineet tietoa muun muassa kuninkaallisista kirjeistä.

- On kysytty, että mistä löytyy tämä Marie Antoinetten kirje, jossa Ranskan kuningatar kysyy Stedingkiä luokseen korttia pelaamaan.

Ruotsin viimeinen sotamarsalkka, kreivi Curt von Stedingk (1746–1837).
Ruotsin viimeinen sotamarsalkka, kreivi Curt von Stedingk (1746–1837). Kuva: Kansallisarkisto

Aarreaitta tutkijoille

Arkisto tarjoaa runsaasti uutta tietoa. Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva nostaa esiin muun muassa Suomen ja Ruotsin valtakunnan rajaan liittyvät neuvotteluasiakirjat.

- Tiedämme toki rajalinjan, mutta silloin käytiin erilaisista vaihtoehdoista neuvotteluja ja lopuksi päädyttiin, Stedingkin ehdotuksesta, tähän Tornionjoki-linjaan, Nuorteva sanoo.

- Siellä kauniisti näkyy ehdotus, johon on tullut muutoksia ja reunamerkintöjä.

Savon seudulle tietoa

Mikkelin maakunta-arkiston johtaja Tytti Voutilainen näkee, että arkistolla on runsaasti tarjottavaa etenkin Savon seudulle. Vaikka von Stedink -arkistoja voi selata kotikoneelta, voi asiakasvirta näkyä myös maakunta-arkistossa.

- Se voi tuoda meillekin lisää asiakkaita, koska meidän arkistoistamme löytyy myös muuta Savon historiaan liittyvää materiaalia, Voutilainen arvioi.

Suosittelemme sinulle