Hyppää sisältöön

YK: Kapinallisten ääriryhmien rikokset lisääntyneet Syyriassa

YK:n ihmisoikeustutkijoiden mukaan kapinallisten rinnalla taistelevien ulkomaalaisten määrä on lisääntynyt Syyriassa.

Katriina Töyrylä

YK:n ihmisoikeustutkijoiden mukaan Pohjois-Syyriassa ovat lisääntyneet Syyrian hallitusta vastaan taistelevien ääriryhmien tekemät surmat ja muut rikokset. Samaan aikaan ulkomaalaisten taistelijoiden määrä on Syyriassa entisestään lisääntynyt.

Kautta Pohjois-Syyrian hallitusta vastustavien aseellisten ääriryhmien rikokset ja väärinkäytökset ovat lisääntyneet, tutkijaryhmää johtava Paulo Pinheiro kertoi YK:n ihmisoikeuskomissiolle.

Pinheiron mukaan Syyriassa on nykyisin kokonaisia prikaateja, jotka koostuvat ulkomalta tulleista taistelijoista. Aktiivisin on al-Muhajireen.

Jo aiemmin YK-tutkijat ovat kertoneet, että Syyriassa on ulkomaalaisia taistelijoita kymmenestä maasta, muun muassa Afganistanista ja Tshetsheniasta Venäjältä. Kapinallisten puolella taistelee myös terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva al-Nusra.

Nyt heitä on todennäköisesti enemmän, Pinheiro sanoo. Hänen mukaansa ääriaineksilla on omat tavoitteensa, jotka eivät varmastikaan ole demokraattiset.

Syyrian hallituksen puolella taistelee libanonilainen Hizbollah-järjestö. YK-ryhmä toteaa, että Syyrian hallitus on jatkanut heltymättömiä pommituksiaan ja tykistötulitusta eri puolilla maata. 26. elokuuta Aleppon alueella hallituksen koneen pudottama pommi osui kouluun ja tappoi ainakin kahdeksan oppilasta, YK-raportti kertoo. Lisäksi 50 muuta sai vakavia palovammoja.

Suosittelemme sinulle