Hyppää sisältöön

Laudaturin nappaaminen helpottuu ensi keväänä

Ylioppilastutkintolautakunta uudistaa ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen matemaattista mallia, jolla arvosanat lasketaan. Pitkään käytössä ollut Gaussin käyrä poistuu sellaisenaan käytöstä. Päätöksiä korvaavasta mallista tehtäneen jo perjantaina.

infografiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Tuomo Björksten

Ylioppilaskokeiden arvioinnin iso mullistus poistaa käytöstä 1960-luvun alusta käytössä olleen Gaussin käyrän - tai ainakin sen nykyisen version.

Vuosikaudet opiskelijoita on arvioitu mallilla, jossa viisi prosenttia tietyn aineen kirjoittajista saa hylätyn ja viisi prosenttia laudaturin. Väliin jäävät arvosanat on nekin jaettu tietyillä vakioiduilla osuuksilla.

Ylioppilaslautakunnan mukaan malli ei nykyisin toimi. Työ, jonka opiskelija joutuu tekemään laudaturin eteen vaihtelee eri aineissa. Kun kaikkia aineita ei ole pakko kirjoittaa ja kirjoitukset voi hajauttaa kevääseen ja syksyyn, eri vuosien arvosanat eivät ole enää keskenään vertailukelpoisia.

- Latina, ranska, saksa, pitkä matematiikka, fysiikka ja kemia ovat aineita, joissa on hyvin, hyvin valikoitunut kirjoittajajoukko ja hyvin tiukka arvointiskaala, sanoo ylioppilaslautakunnan puheenjohtaja, professori Patrik Scheinin.

- On hillittömän vaativaa saada hyviä arvosanoja.

Lautakunta valitsee kolmesta mallista

Ylioppilaslautakunta päättää pian, mitä kolmesta mallista se käyttää jatkossa arvioinnissa. Uusi matemaattinen malli otetaan vähitellen käyttöön keväästä 2014 lähtien.

Kaikissa kolmessa mallissa perusajatus on sama: opiskelijoita verrataan kaikkiin syksyn ja kevään kirjoittajiin. Kun aiemmin joka kahdeskymmenes yhdessä oppiaineessa sai laudaturin, nyt ylioppilaslautakunta pitää huolen siitä, että joka kahdeskymmenes abiturientti koko vuonna saa laudaturin.

Yksittäisissä aineissa voi jatkossa tulla älliä enemmän kuin aikaisemmin.

Taustalla on, että arvosanoista halutaan vertailukelpoisia yliopistojen pääsykokeita varten. Nykyään opiskelijat ovat voineet valita helppoina pidettyjä aineita saadakseen parempia arvosanoja.

- En käyttäisi sanaa taktikointi, mutta yleinen ajatus on, että jotkut ovat helpompia kuin toiset. Jotkut opettajatkin puhuvat siitä, että tämä on vaikea aine, tästä on vaikea saada laudatur, kertoo Vantaan Sotungin lukiosta tänä syksynä kirjoittava abiturientti Otto Ahoniemi.

- Ylioppilasarvosanoja käytetään yliopistojen opiskelijavalinnoissa, Scheinin tähdentää.

- Ylioppilaiden itsensä ja valitsevan yliopiston kannalta on ratkaisevan tärkeää, että arvosanat kertovat osaamisesta ja ovat luotettavia.

Suosittelemme sinulle