Hallitukselle osallistavan sosiaaliturvan mallia on kehittänyt tutkija ja Rauman nykyinen sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo yhdessä THL kanssa. Mallin perusajatuksena on, että kaikkien pitäisi tehdä jotain, vaikka muutamia tunteja päivässä. Jos tekee työtä, sitä palkitaan. Jos ei tee, siitä rangaistaan ja perusturvan taso jää matalaksi.
- Aktiivisuudesta maksetaan enemmän kuin passiivisuudesta, sanoo Parpo.
Niille, jotka epäilevät, ettei työpaikkoja löydy, Parpo muistuttaa, että Suomessa on paljon tekemätöntä työtä. Hän ehdottaa koko Suomen kattavaa sähköistä järjestelmää. Sinne yritykset, kunnat järjestöt ja seurakunnat ilmoittaisivat vapaista työpaikoista. Tästä sähköisestä kalenterista työttömät itse valitsisivat itselleen sopivia töitä. Niille, jotka eivät itse pysty valitsemaan, räätälöitäisiin sopivia tehtäviä kunnan sosiaalityössä.
- Sähköinen järjestelmä kyetään kyllä nykyteknologialla tekemään, sanoo Parpo.
Työpaikkoja työttömille julkisilla hankinnoilla
Parpo sanoo, että myös julkisten hankintojen avulla voitaisiin synnyttää työpaikkoja työttömille.
- 5% julkisten hankintojen arvosta voitaisiin käyttää työttömien aktivointiin, ehdottaa Parpo.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko myöntää, että hallituksen rakennepoliittinen ohjelma sisältää jo lupauksen julkisten hankintojen suuntaan. Siellä sanotaan, että ”laaditaan järjestelmä, jossa luodaan puitteet vaikeasti työllistyvien käyttöön julkisissa hankinnoissa”.
Hallituksen aikeet selvenevät, ja toimenpideohjelma syntyy syksyn aikana. Toimenpideohjelmassa määritellään osallistavan sosiaaliturvan sisältö.Parpon mallin synnyttäminen vaatii työ ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyötä, lainsäädännöllisiä muutoksia, rahaa ja ihmisiä.
- Kysymys on tahdosta. Jos haluamme, tämä kyllä onnistuu, jos emme halua, niin metsään voidaan mennä, toteaa Parpo.
Tutkimusten mukaan työhön osallistuminen vähentää syrjäytymistä ja lisää hyvinvointia.
Ajankohtainen kakkonen TV2.ssa ti klo 21.00