Hyppää sisältöön

YK etsii sopua Syyria-päätöslauselmasta

Diplomaattilähteiden mukaan kiistaa on siitä, pitäisikö päätöslauselman sisältää uhkaus voimankäyttöön.

Katriina Töyrylä

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ovat etsineet New Yorkissa sopua Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamista koskevasta päätöslauselmasta. Neuvoston on tarkoitus hyväksyä päätöslauselma, joka sinetöi Yhdysvaltain ja Venäjän viimeviikkoisen sopimuksen.

Kiistaa on kuitenkin siitä, pitäisikö päätöslauselman sisältää uhkaus voimankäyttöön, jos Syyria ei riisu aseitaan sovitusti.

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan esittämän päätöslauselmaluonnoksen kerrotaan pitävän oven avoinna voimankäytölle. Venäjä on puolestaan korostanut, että päätöslauselma ei tule sallimaan ulkopuolisten sotilaallista puuttumista Syyrian asioihin. Neuvotteluihin osallistuu myös Kiina, joka on aikaisemmin vastustanut ulkomaista voimankäyttöä Syyriassa.

Uutistoimisto AP:n diplomaattilähteiden mukaan tiistain neuvotteluissa ei saavutettu merkittävää edistystä. Neuvottelujen on määrä jatkua keskiviikkona.

Venäjä ja Yhdysvallat sopivat viime viikolla siitä, että Syyrian on ilmoitettava viikon kuluessa tiedot kemiallisista aseistaan, ja aseet tuhotaan ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Syyria pyrkii kemiallisista aseista luopumalla välttämään Yhdysvaltain iskut sitä vastaan. Yhdysvallat on harkinnut sotatoimia rangaistukseksi Syyrian tekemäksi väitetystä kemiallisten aseiden iskusta.

Syyrian oppositio sanoi viime kuussa, että hallituksen joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita Damaskoksen lähellä 21. elokuuta tekemässään iskussa. Hallitus kiistää syyllisyytensä, ja Venäjä uskoo, että isku on kapinallisten tekemä provokaatio. Yhdysvallat sen sijaan uskoo hallituksen olevan syyllinen.

YK:n asetarkastajat totesivat maanantaina julkaisemassaan raportissa, että Damaskoksen lähellä käytettiin hermokaasu sariinia. Raportti ei ota kantaa siihen, kuka iskun teki.

Suosittelemme sinulle