Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ikioma-kahvio torjuu mökkihöperyyttä Lehtimäellä

Lehtimäen vanha kunnantalo täyttyy joka keskiviikko valtavasta puheensorinasta. Myös kahvipannu porisee. Keskustelun ja ohjelman lomassa odotetaan päivän huipennusta, bingoa. Kuusi vuotta sitten perustetusta Ikioma-kahviosta on kasvanut ilmiömäinen kohtaamispaikka.

Ikioma-kahviossa Lehtimäellä pelataan bingoa.
Ikioma-kahvion kävijöiden ikähaitari liikkuu 40 vuodesta yli 90 vuoteen. Bingoon ehtivät muun muassa Aune Periaho (vas.), Minna Tiainen ja Maire Murtomäki. Kuva: Päivi Rautanen/Yle
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lehtimäellä on saatu hyviä kokemuksia kohtaamispaikaksi perustetun Ikioma-kahvion pyörittämisestä. Kahvio avaa ovensa joka keskiviikko Lehtimäen vanhalla kunnantalolla.

Ikioma-kahvion toimintaa pidetään Järviseudulla jo ilmiömäisenä. Paikalle saapuu kerralla noin 40 henkilöä Lehtimäeltä ja lähipitäjistä. Ikähaitari vaihtelee neljästäkympistä yli 90 vuoteen.

– Kahvittelu ei ole päätarkoitus, vaan toinen toisensa kohtaaminen, kertoo toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Aila Ahopelto.

– Tämä on kohtaamispaikka, missä tunnemme olevamme samanarvoisia. Täällä on mukava olla yhdessä. Keittelemme vuorotellen vapaaehtoisvoimin kahvia, keskustelemme ja jos jollakin on huolia, aina löytyy ystävä, joka kuuntelee.

Rohkeammiksi ja iloisimmiksi

Lehtimäen kohtaamispaikka Ikioma ry:n puheenjohtaja Tapani Puskala sanoo Ikioma-kahvion nostaneen hänet itsensäkin sairastumisen jälkeen neljän seinän sisältä takaisin ihmisten ilmoille.

– Vuosia sitten seurakunnan diakoni pyysi minua tänne mukaan. Olin jäänyt sairauslomalle, ja minuunoli iskenyt mökkihöperyys. En enää lähtenyt kylälle ja kaupassakin kävin siihen aikaan, kun telkkarista tuli Kauniit ja rohkeat, ettei vaan tulisi kukaan vastaan. Sitten oli pakko lähteä joka keskiviikko liikenteeseen, se helpotti omaa oloa. Olen kiitollinen, että lähdin mukaan.

En enää lähtenyt kylälle ja kaupassakin kävin siihen aikaan, kun telkkarista tuli Kauniit ja rohkeat

Tapani Puskala, Ikioma ry:n puheenjohtaja

– Kun toiminta on jatkunut, täällä käyvät ihmiset ovat muuttuneet rohkeammiksi ja iloisimmiksi. Siltä minusta ainakin tuntuu, kertoo Tapani Puskala.

Valtava puheensorina

Lehtimäen vanhan kunnantalon uumenissa käy valtava puheensorina.

– Kaikkea en tiedäkään, mistä puhutaan, mutta ihan kaikesta: päivänpolitiikasta ja yleisistä asioista ja parannetaan maailmaa, Tapani Puskala selvittää.

– Naisten puolella puheenaiheet ovat erilaisia kuin miesten puolella. Jos jollakin on huolia tai suruja, naisten puolella löytyy kuuntelijoita ja juttuseuraa. Käymme yhdessä asioita läpi. Kun ihmisillä on ollut suruja, olemme siitä huolimatta kehottaneet heitä lähtemään tänne, sillä täältä löytyy aina kuuntelijoita. Meistä on tullut hyvin läheisiä, Aila Ahopelto toteaa.

Ettäkö naisten puoli ja miesten puoli?

– Kyllä ne sekaantuvat hyvin. Aluksi miehet istuvat tuossa ylempänä vähän pienemmässä tilassa ja naiset kahvikuppeineen tuossa alempana isommassa tilassa, mutta hetken kuluttua kaikki ovat sekaisin, Tapani Puskala korjaa väärät luulot kuppikunnista.

Porukka hakkaa pöytää: Aloita jo bingo!

Jotkut tulevat Ikioma-kahvioon vain kahville ja vähän rupattelemaan, toiset taas viipyvät reissulla tuntikausia nauttien myös ohjelmasta ja lopuksi bingosta.

– Bingon peluusta on tullut täällä erittäin tärkeä ja odotettu tapahtuma. Jos aloitus viivästyy, porukka hakkaa pöytään, jotta nyt pitää aloittaa, kertoo bingoa pyörittävä Tapani Puskala.

Palkinnotko houkuttelevat?

– Tuskin, suurin palkinto on kahvipaketti!

Bingonpeluu tuli Ikioman toimintaan mukaan puolivahingossa.

– Siivosin vaimon kanssa poikien kämppää, ja silloin löytyi pieni bingokone. Kokeilimme sitä täällä harvakseltaan, sitten vähän useammin ja lopuksi päädyimme pelaamaan bingoa joka keskiviikko, Tapani Puskala nauraa.

Lapualta Lehtimäelle

Lapuan Haapakoskella asuvat Meeri ja Jussi Välimäki huomaavat olevansa lähes joka keskiviikko Lehtimäellä.

– Talvella ei lähdetä, jos on huono keli, mutta muuten kyllä. Tällainen päivätoiminta on mukavaa, pariskunta huikkaa. Rupattelun lomassa maistuu kahvi, karjalanpiirakka ja omenatorttu.

– Olemme yhdistyksen jäseniä, joten kahvittelu maksaa euron, yhteensä siis meiltä kaksi euroa, Meeri ynnää ja nauraa.

Välimäet sanovat ajavansa kymmeniä kilometrejä Ikiomaan bingon ja hyvien kavereiden vuoksi.

Suosittelemme