Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tehottomiin tukiin taas lisämiljoonia – varustamot suurimpia hyötyjiä

Valtion maksamat suorat yritystuet nousevat sitkeästi. Myös tehottomiksi arvioituihin tukiin käytettiin viime vuonna entistä enemmän rahaa. Tällaisten tukien suurimpia saajia ovat varustamot, kuten Viking Line ja Tallink-Silja.

Viking Grace -risteilyalus.
Viking Grace. Kuva: Viking Line
Antti Parviala,
Stina Tuominen
Avaa Yle-sovelluksessa

Työ- ja elinkeinoministeriön tekemän selvityksen mukaan suuri osa yritysten saamista tuista on tehottomia. TEM arvioi, että yritystukiin käytetystä rahasta vain alle puolet tehoaa tarkoitetulla tavalla. Kuudesosa tuista luokitellaan tehottomiksi.

Kaikesta huolimatta valtio käytti viime vuonna 178 miljoonaa euroa tukiin, jotka ovat TEM:n mukaan tehottomia. Summa kasvoi edellisvuodesta 33 miljoonaa euroa.

TEM:n arvion mukaan erilaisista tukimuodoista tehottomia ovat kansainvälistymisavustus, laivanrakennusteollisuuden innovaatiotuki, Maa- ja metsätalousministeriön mikroyritystuki, kauppa-alustuki, kuljetustuki ja työllisyysperusteinen investointituki.

Tehottomien tukien listalla nopeimmin kasvoivat kansainvälistymisavustukset. Niiden määrä nousi viime vuonna runsaan 13 prosenttia, lähes 26 miljoonaan euroon. Tuen suurin saaja on Finpro eli suomalaisten yritysten yhteinen vientiä ja kansainvälistymistä edistävä järjestö.

Tuki ei tuo keksintöjä

Suurin tukipotti, lähes 79 miljoonaa euroa on kuitenkin varustamoille menevä kauppa-alustuki. Sitä virtaa eniten Viking Linelle (20 miljoonaa euroa) ja Tallink-Siljalle (15 miljoonaa euroa). Summa on pysynyt samalla tasolla vuodesta toiseen. Tuen tavoitteena on säilyttää laivoja ja työpaikkoja Suomen lipun alla.

Tehottomiin tukiin laskettu telakkateollisuuden innovaatiotuki menee korealaisomisteiselle STX-telakalle ja korealais-venäläisomisteiselle Arctechille. Tuki on yhteensä vajaa 12 miljoonaa.

TEM:n mukaan telakoiden innovaatiotuki ei ole oleellisesti tuottanut uusia keksintöjä, kuten tuen nimi antaisi odottaa. Ainakaan uudet keksinnöt eivät ole levinneet yhtiöiden ulkopuolelle.

TEM:n yritystukiselvitys tehtiin keväällä 2012, mutta selvityksen tehneen teollisuusneuvos Matti Pietarisen mukaan tilanne ei ole vuodessa muuttunut oleellisesti.

TEM ottaa tukiselvityksessä huomioon myös muut kuin suorat yritystuet, kuten verohelpotukset ja rahoituksen. Näin yritystukien määräksi tulee 1,2 miljardia euroa vuonna 2012. Tänä vuonna tukipotiksi arvioidaan 1,3 miljardia. Ylen MOT-ohjelman tietokantaan on koottu sen sijaan vain suorat yrityksille menneet tuet, jolloin summaksi tulee viime vuoden osalta 670 miljoonaa euroa.

Tehottomaksi luokitellut yritystuet ja niiden suurimmat saajat vuonna 2012.
Tehottomaksi luokitellut yritystuet ja niiden suurimmat saajat vuonna 2012. Lähde: Ylen MOT-yritystukiaineisto Kuva: Stina Tuominen / Yle.

Jos haluat perehtyä yritystukiaineistoon, voit ladata koko aineiston tämän linkin takaa. Aineistossa ovat mukana kaikki saadut maksatustiedot vuosilta 1997–2012. Aineisto on pääosin yhteismitallinen alkaen vuodesta 2008. Aineiston lisenssi on CC-BY-SA 3.0. Lähteenä mainittava Yle MOT-toimitus.

Suosittelemme sinulle