Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Venäjällä leviävä afrikkalainen sikarutto huolestuttaa rajan pinnassa

Sioille tuhoisa afrikkalainen sikarutto leviää Venäjällä. Rajan pinnan sikatilalliset pelkäävät sikoihin helposti tarttuvan eläintaudin leviämistä Venäjältä Suomeen. Suurin riski taudin leviämiselle on muun muassa luvaton lihan tuonti rajan yli. Taudin takia Venäjällä on menehtynyt tai surmattu jo 900 000 sikaa.

Emakko
Kuva: Yle
Jari Tanskanen,
Marjut Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainulaisen tilalla Parikkalassa siat pääsevät jaloittelemaan päivittäin, mutta läheisen Venäjän rajan päivittäin ylittävät villisiat tuottavat ylimääräistä työtä.

Nämä virukset ovat kinkkisiä, ne voivat tulla yhdessä makkaranpalassa.

Pirjo Kortesniemi, Eläintautien torjuntayhdistys

- Villisiat liikkuvat yöaikaan, joten päästämme emakot pihalle vain päiväsaikaan. Pyritään pitämään tällä tavalla kontrollia, kertoo maanviljelijä Janne Kainulainen.

Suomen ja Venäjän välisen rajan tuntumassa liikkuu toista sataa villisikaa laumoissa. Riskinä on taudin leviäminen villieläinten mukana.

Tänä kesänä sikaruttoa on tavattu useilla uusilla tiloilla muun muassa Pihkovossa, aiemmin myös Laatokan ympäristössä. Paikallisesti sikaruttoa tavataan Tverissä, Moskovan länsipuolella.

- Vuodesta 2011 se on levinnyt noin 200 kilometriä vuodessa. Sen lisäksi se tauti on tehnyt pidempiä useamman sadan kilometrin hyppäyksiä, mutta ne ovat johtuneet ihmisen toiminnasta, kertoo erikoistutkija Jonna Kyyrö Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Tauti voi levitä yhdestä lihanpalasta

Afrikkalainen sikarutto on yksi vaarallisimmista sikataudeista, jonka torjumiseen EU panostaa nyt kaikin tavoin.

Esimerkiksi Baltian maat saivat juuri miljoonia euroja ajoneuvojen desinfiointipisteiden rakentamiseen rajanylityspaikoille. Suurin riski taudin tuloon Suomeen on sen leviäminen ihmisen mukana, sanoo toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi Elaintautien torjuntayhdistyksestä.

- Nämä virukset ovat kinkkisiä, ne voivat tulla yhdestä makkaranpalassa.

Niinpä lihaa ei pidä tuoda tuliaisina Venäjältä Suomeen. Tauti voi levitä myös Venäjällä lisääntyvän metsästysturismin seurauksena, mikäli metsästyksessä käytettäviä aseita ja välineitä ei desinfioida kunnolla.

Venäjällä afrikkalaisen sikaruton takia on tapettu jo yli 900 000 sikaa. Suomeen levitessään se pysäyttäisi sianlihan viennin ainakin hetkellisesti ja vaarantaisi elinkeinon, pohtii Suomen Sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg.

- Tällä hetkellä kannattavuusmarginaalit sika-alalla ovat todella pienet. Jos sikatalouteen tulee lisärasitteita, siitä on vaikea nousta ylös.

Afrikkalaiseen sikaruttoon kehitetään tällä hetkellä rokotetta, mutta toistaiseksi siinä ei ole onnistuttu. Taudin saadessaan eläin menehtyy muutamassa päivässä.

Suosittelemme