Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Woima-sonni asettui Hyrsylään

Miina Äkkijyrkän Woima-sonni on aseteltu sijoilleen Hyrsylän Mutkaan. Veistoksen matka Haminasta Lohjalle kesti koko viime yön. Aira Samulin lupaa rauhallisen kodin vuosien varrella ilkivaltaa kohdannelle veistokselle.

Woima-sonni leikuu paikalleen nosturin varassa.
Kuva: Yle
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aira Samulin antaa haastatteluja liukuhihnalta, Miina Äkkijyrkkä kaipaa vatupassia ja piha täyttyy yleisöstä kun Woima-sonnin sijoituspaikalla tehdään viimeisiä viilauksia ennen kuin veistos nostetaan paikoilleen. Puusonnin muutto Haminasta Lohjalle sai alkunsa Ylen Puoli seitsemän -ohjelmasta.

- Ihan sattumalta katsoin telelvisiota ja kuulin, että Woima-sonni kaipaa uutta kotia. Ajattelin, että Hyrsylässä on sille tilaa ja soitin saman tien suoraan lähetykseen että tänne voi tulla. Jos olisin tiennyt, että kuinka iso se on, niin en varmasti olisi lähtenyt tähän, koska olisin pitänyt sitä mahdottomana, Aira Samulin kertaa.

Yön yli kestäneen matkan varrella Haminasta Lohjalle tehtiinkin runaasti erikoisjärjestelyjä. Sonnin tieltä siirreltiin niin liikennemerkkejä kuin sähköjohtojakin. Puusonni on 16 metriä pitkä ja painaa lähes 10 000 kiloa.

Samulin lupaa Woimalle rauhallisen kodin

Aira Samulinin suusta karkaa huuto, kun sonni nousee lavetilta ilmaan Hyrsylän Mutkan pihalla. Huuto muuttuu kuitenkin yhteislauluksi Äkkijyrkän kanssa, kun homma sujuu. Samulin lupaa vuosien varrella kaltoin kohdellulle veistokselle rauhallisen kodin.

- Sille on täällä sellainen rauhan tyyssija, jonka se ansaitsee. Luonnonrauhaa, puita ja ruohoa sekä ihania ihmisiä. Sonni tulee ihmettelemään, että voiko tällaista rakkautta maailmassa ollakaan!

Myös Äkkijyrkkä jättää Woiman Hyrsylään hyvillä mielin.

- Minä en oikeastaan ajattele tätä työtä enää ollenkaan kun se tänne jää. Minä luotan näihin ihmisiin jotka täällä ovat ja minun mieleni on jo tulevissa töissä.

Aira Samulin pitää kaikille avoimet veistoksen tupaantuliaisjuhlat Hyrsylän Mutkassa 29.9. klo 14. Veistoksen vaiheista on lisäksi tekeillä seurantadokumentti, joka esitetään Yle TV1:ssä 10.1.2014 klo 21:30.

Suosittelemme sinulle