Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kysely: Enemmistö tukee tasa-arvoista avioliittolakia

Kannatus on Tampereella ja Turussa suurempaa kuin pääkaupunkiseudulla. Keskustan kannattajien enemmistö ei hyväksy tasa-arvoista avioliittolakia.

Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaista 58 prosenttia kannattaa ja 34 prosenttia vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia, ilmenee Tahdon2013-kampanjan teettämästä mielipidekyselystä.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastanneista kahdeksan prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Eniten tasa-arvoinen avioliittolaki sai tukea Vihreän Liittoa ja SDP:tä äänestävien joukosta. Vihreiden kannattajista 74 prosenttia ja SDP:n kannattajista 72 prosenttia puolsi avioliittolain uudistamista.

Myös esimekiksi Perussuomalaisia äänestäneistä useampi kannatti kuin vastusti tasa-arvoista avioliittolakia. 49 prosenttia puolueen kannattajista kannatti ja kymmennen prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Kokoomuksen joukoissa kannattajia oli 66 prosenttia, RKP:ssä 59 prosenttia ja Keskustassa 46 prosenttia. Keskustan kannattajissa vastustajat olivat kuitenkin enemmistönä 49 prosentilla.

Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien luvut eivät ole vertailukelpoisia, koska kyselyyn vastasi niin harva näiden puolueiden kannattaja.

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajia löytyy kaikista ikäluokista. Suurinta kannatus oli kuitenkin 25 - 34-vuotiaiden  joukossa (77 prosenttia) ja pienintä ( 42 prosenttia) yli 64-vuotiaiden ryhmässä.  50 - 64-vuotiaiden ryhmässä puolet kannattaa tasa-arvoista lakia.

Maantieteellisesti eniten, jopa 71 prosenttia, tukijoita on Turussa ja Tampereella. Pääkaupunkiseudulla vastaava prosentti oli selvästi alempi eli 66.

Muissa oli 50 000 asukkaan kaupungeissa kannattajia oli keskimäärin 59 prosenttia. Pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa kannattajat muodostivat enemmistön 51 prosentilla, mutta vastustuskin oli suurinta (38 prosenttia).

Ammattiryhmistä eniten kannatusta tasa-arvoinen laki sai ylempien toimihenkilöiden joukossa ja vastustusta maaviljelijöiden joukossa. Tosin peräti 90 prosenttia kotiäideistä ja -isistä ilmoitti kannattavansa lakia.

Nimien keräys tasa-arvoisen avioliittolain puolesta päättyy tänään. Tahdon 2013-kansalaisaloitteen on tähän mennessä allekirjoittanut reilut 162 000 ihmistä. Asian käsittely eduskunnassa vaatii vähintään 50 000 allekirjoitusta.

Korjattu kello 11.30: Korjattu koti-äitien ja -isien luku vastustuksesta kannatukseksi.

Suosittelemme sinulle