Hyppää sisältöön

Italian verotoimistoa epäillään veronkierrosta

Italiassa veronkierto on sen kokoluokan ongelma, että finanssivalvonnasta vastaava viranomainen Guardia di Finanza käyttää hälytysvilkuin varustettuja poliisiautoja.

Kuva: Epa / Di Meo-Delta

Italian finanssivalvoja on iskenyt kymmeniin verotoimistoihin ympäri maata paljastaakseen korruptioringin, jossa vaikutusvaltaisille liike- ja virkamiehille on annettu verohelpotuksia lahjuksia vastaan.

Italiassa veronkierto on sen kokoluokan ongelma, että finanssivalvonnasta vastaava viranomainen Guardia di Finanza käyttää hälytysvilkuin varustettuja poliisiautoja. Näille oli käyttöä, kun sen edustajat iskivät verotoimistoihin ympäri maata. Tutkimuksen painopiste oli etenkin Lazion ja Ligurian maakunnissa, joiden verotoimistojen johtajia epäillään lahjusten vastaanottamisesta verohelpotuksia vastaan.

- Korruptio on ollut järjestelmällistä, ja nyt paljastuneet tapaukset eivät varmasti jää viimeisiksi, korostaa valtionsyyttäjä Nello Rossi.

Veronkierto vahingoittaa Italian taloutta tuntuvasti

Joidenkin arvioiden mukaan Italia menettää vuosittain yli 500 miljardia euroa saamattomien verojen takia. Summa vastaa noin kolmannesta maan budjetista, ja harmaan talouden kitkeminen ratkaisisikin maan alijäämäisen talouden ongelmat kertaheitolla.

Kun ihmisiltä kysyy, mikseivät he halua maksaa veroja, usein kuultu vastaus on, ettei verorahojen uskota päätyvän oikeisiin käsiin. Toisin sanoen, verorahoille ei uskota saatavan vastinetta esimerkiksi parempien julkisten palveluiden muodossa, vaan niiden uskotaan paisuttavan rikkaiden poliitikkojen ja valtavan byrokratiakoneiston kukkaroita.

Veronkierto on yleistä ei pelkästään kansalaisten vaan myös liike-elämän keskuudessa. Myönsihän maan rikkaimpiin liikemiehiin lukeutuva entinen pääministeri Silvio Berlusconikin aikoinaan ymmärtävänsä, miksi italialaiset kiertävät veroja.

Verotoimistot taas armeijan suojelukseen?

Kun maan edellinen hallitus aloitti taistelun veronkiertoa vastaan, suuttui kansa niin, että useat verotoimistot joutuivat pommi-iskujen kohteiksi ja hallitus joutui kutsumaan armeijan suojelemaan niitä.

Jos lahjusepäilyt osoittautuvat oikeiksi, laantuvat italialaisten veronmaksuhalut entisestään. Miksi ihmeessä veronkierto pitäisi lopettaa jos kerran itse verottajakin on siihen syyllinen? Näin miettii varmasti moni italialainen.

Suosittelemme sinulle