Hyppää sisältöön

Islamistit hyökkäsivät Syyrian maltillisten kapinallisten kimppuun

Turkki on joutunut sulkemaan avustuskuljetusten kannalta tärkeän raja-aseman Syyrian kapinallisten keskinäisten kahinoiden seurauksena. Islamisteja on arvioiden mukaan vähän, mutta he ovat erittäin tehokkaita sotilaita.

Yrjö Kokkonen

Syyrian islamistit ovat hyökänneet maltillisten kapinallisjoukkojen kimppuun ja vallanneet Turkin rajan lähellä sijaitsevan Azazin kaupungin.

Hyökkääjät kuuluivat al-Qaida-järjestöä lähellä olevaan Irakin ja Levantin islamilainen valtio -järjestöön (ISIL). Sen taistelijat ovat suurelta osin ulkomailta tulleita ääri-islamisteja.

Yhteenotossa kuoli useita henkilöitä molemmilta puolilta. Neuvottelut islamistien vetäytymisestä Azazista ovat käynnissä, mutta toistaiseksi osapuolten välille ei ole saatu edes tulitaukoa.

Taistelujen seurauksena Turkki on sulkenut Azazin lähellä sijaitsevan Bab al-Salamehin rajanylityspaikan. Bab el-Salameh on ollut tärkeä reitti Syyrian humanitaarisille avustuskuljetuksille. Samaa reittiä ovat käyttäneet myös monet Syyrian sotaa paenneet ihmiset.

Syyrian hallitusta vastustavien ryhmittymien keskinäiset kahakat ovat yleistyneet viime aikoina. Tämä huolestuttaa maltillisia ryhmiä tukevia länsimaita ja arabivaltioita. Islamistit ovat kahakoineet myös maan itäosassa kurdien kanssa.

ISIL:n iskun syy on tuntematon. Viime viikolla ISIL ilmoitti aloittavansa hyökkäyksen kahta muuta ryhmittymää vastaan, koska nämä ovat ISIL:n mukaan hyökänneet sitä vastaan ja tehneet hallituksen kanssa yhteistyötä.

Britanniassa toimiva HIS Jane's Terrorism and Insurgency Centre arvioi, että Syyriassa on 100 000 hallitusta vastaan taistelevaa kapinallista. Heistä noin 12 000 on ääri-islamilaisia, jotka uhkaavat maltillisempia ryhmiä.

Lukumääräisestä alivoimastaan huolimatta islamistit ovat pelottava vastavoima muille ryhmile, koska heillä on kehittynyt organisaatio ja runsaasti rahoitusta. Lisäksi he ovat erittäin kurinalaisia, taistelutahtoisia ja kokeneita sotilaita, tutkimuslaitos kertoo uutistoimisto AP:lle.

Suosittelemme sinulle