Syyrian sisällissota on umpikujassa ja presidentti Bashar al-Assadin hallitus aikoo ehdottaa tulitaukoa pitkään odotetussa Geneven konferenssissa, sanoo Syyrian varapääministeri Qadri Jamil brittiläisen The Guardian -sanomalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).
Koko Syyrian hallitusta edustava Jamil sanoi torstaina ilmestyneessä artikkelissa, ettei kumpikaan osapuoli ole riittävän voimakas voittaakseen konfliktia, joka on kestänyt kaksi vuotta ja tappanut yli 100 000 ihmistä.
- Aseistettu oppositio sen paremmin kuin hallituskaan ei kykene voittamaan. Tämä voimatasapaino ei tule muuttumaan vähään aikaan, Jamil sanoi.
Sodasta on aiheutunut myös valtavat taloudelliset tappiot, sillä Syyria on menettänyt noin sata miljardia dollaria.
Tulitauon oltava kansainvälisessä tarkkailussa
Jos aseistettu oppositio hyväksyisi tulitauon, tauon tulisi Jamilin mukaan olla kansainvälisessä tarkkailussa. Tarkkailijat voisivat olla esimerkiksi YK:n rauhanturvaajia - kunhan he tulevat neutraalista tai ystävällismielisestä valtiosta, Jamil sanoi.
Syyrian aseistetun opposition johtajat ovat useasti asettaneet Geneven neuvotteluihin osallistumisen ehdoksi presidentti Assad eron. Jamilin kommentit ovat ensimmäinen vihje ehdotuksista, joita Syyria aikoo tuoda pöytään Geneven kokouksessa.
Yhdysvallat ja Venäjä ovat yrittäneet saada kokousta koolle kuukausien ajan.
"Syyria tarvitsee tukea"
Varapääministeri Jamil painotti haastattelussa useaan otteeseen, että Syyria on muuttumassa, mutta se tarvitsee pikemminkin tukea kuin painostusta.
- Älköön kukaan pelätkö, että hallitus nykymuodossaan jatkaisi - - Voidaksemme toteuttaa edistykselliset uudistuksemme lännen ja kaikkien muidenkin, jotka ovat sekaantuneet Syyrian asioihin, on lähdettävä pois kimpustamme, Jamil sanoi.
Hänen mukaansa YK:n viimeviikkoinen raportti elokuussa tehdystä kemiallisesta hyökkäyksestä "ei ollut täysin objektiivinen".
Ranska valmis aseistamaan kapinallisia
Ranskan presidentti Francois Hollande ehdotti torstaina ensimmäistä kertaa, että Ranska voisi aseistaa Syyrian kapinallisia. Hollanden mukaan kapinalliset ovat joutuneet tilanteeseen, jossa toisella puolella on Syyrian hallitus ja toisella radikaalit islamistit.
Aseet toimitettaisiin kapinallisille valvotusti, jotta ne eivät päätyisi islamistien käsiin, Hollande sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
Iranin presidentti Hassan Rouhani puolestaan tarjoutui torstaina välittämään neuvotteluja Syyrian hallituksen ja opposition välillä. Rouhani ilmoitti asiasta Washington Post -sanomalehden kolumnissa, uutistoimisto AFP kertoi. Rouhanin mukaan "kansallisen dialogin eteen on työskenneltävä rakentavasti".