Hyppää sisältöön

Afrikan viimeinen kuningasvaltio valitsee parlamentin, kaikki valta pysyy kuninkaalla

Swazimaan kuningas on ehdoton yksinvaltias maassa, jossa kansan köyhyys on jyrkässä ristiriidassa kuningashuoneen muhkean elämän kanssa.

Swazimaan kuningas Mswati III helmikuussa 2012.
Swazimaan kuningas Mswati III helmikuussa 2012. Kuva: Ali Haider / EPA
Anniina Wallius

Swazimaassa, Afrikan ainoassa valtiossa, jossa hallitsijalla on edelleen absoluuttinen valta, valitaan perjantaina uusi parlamentti.

Swazimaan kielletyt oppositioryhmät ovat kehottaneet boikotoimaan vaaleja. Opposition mukaan vaaleilla ei ole mitään merkitystä, sillä kaikki todellinen valta on vastakin kuningas Mswati III:lla.

Myös yhdysvaltalaisen ihmisoikeusjärjestön Freedom Housen mukaan kuninkaan valta ulottuu kaikille tasoille. Hänen käskyjään on noudatettava kyselemättä, järjestö sanoo.

Poliittiset puolueet ovat muodollisesti sallittuja, mutta niiden toimintaa rajoitetaan. Kuninkaalle uskolliset heimopäälliköt nimittävät vaalien ehdokkaat. Kuningas valitsee pääministerin, ja kuninkaalla on myös valta torjua uudet lait ja hajottaa parlamentti.

Mswatin oman määritelmän mukaan Swazimaa on "monarkillinen demokratia". Afrikassa on myös neljä perustuslaillista monarkiaa, joissa valta on parlamentilla ja hallitukselle pohjoismaisten monarkioiden tapaan.

Freedom Housen mielestä oikea määritelmä olisi "epäonnistunut feodaalivaltio".

Kuningas valmistautuu avioitumaan 14. kerran

Mosambikin ja Etelä-Afrikan välissä sijaitseva Swazimaa on yksi maailman köyhimmistä maista. YK:n mukaan 70 prosenttia 1,2 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alla. 40 prosenttia on työttömänä, ja arviolta kolmanneksella on HIV-tartunta tai aids.

Valtion taloutta rasittavat kuningashuoneen muhkeat menot. Mswatilla on 13 vaimoa, ja viime viikonloppuna hän ilmoitti jälleen uusista häistä. Jokaisella vaimolla on oma palatsi ja tapana käydä shoppailemassa ulkomailla.

Viime vuosina Swazimaassa ovat lisääntyneet myös protestit. Erityisen suuri mielenosoitus nähtiin viisi vuotta sitten, kun kymmenet tuhannet ihmiset vaativat maahan todellista monipuoluejärjestelmää. Parina viime vuonna kampanjointi on yltynyt ulkomailla elävien swazimaalaisten joukossa.

Suosittelemme sinulle