Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ilkka Heiskasen vuotuinen annos Huovista jäi pois leffaroolin myötä

Näyttelijä palaa viikonloppuna kotikaupunkiinsa Haminaan Huovisen erikoiset -monologiesityksensä kanssa. Huovisen lisäksi Heiskasen sydäntä lähellä on toinen huima tarinoitsija, Veikko Lavi.

Ilkka Heiskasen ja Kai Lehtisen tähdittämä Havukka-ahon ajattelija nähdään Viitasaaren elokuvaviikon avajaispäivän esityksenä.
Ilkka Heiskanen ja Kai Lehtinen Havukka-ahon ajattelijassa. Kuva: Marja-Leena Hukkanen
Valtteri Kykkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Näyttelijä Ilkka Heiskasen monologiesitys Huovisen erikoiset nähdään Haminan teatterissa tulevana viikonloppuna. Heiskanen on esittänyt monologiaan viime maaliskuusta lähtien. Lavalla Heiskanen tulkitsee useita kirjailija Veikko Huovisen luomia värikkäitä hahmoja.

Veikko Huovisen tuotannolla on ollut aina erityinen merkitys Heiskaselle. Hän muistelee lukeneensa Huovisen tunnetuimman teoksen, Havukka-ahon ajattelijan, noin 10-vuotiaana. Sen jälkeen hän on lukenuti kaikki Huovisen kirjat.

Heiskasen tulkintaa Huovisen hahmoista on nähty myös valkokankaalla. Muutama vuosi sitten ensi-iltansa saaneessa Kari Väänäsen ohjaamassa Havukka-ahon ajattelija -elokuvassa Heiskanen esitti päähenkilö Konsta Pylkkäsen ystävää Mooses Pessiä. Rooli oli Heiskaselle mieluinen, mutta hän sai myös tarpeekseen tarinasta roolin myötä.

- Luin Havukka-ahon ajattelijan joka vuosi aina marras-joulukuun taitteessa. Elokuvaroolin myötä kuitenkin pilasin itseltäni tämän lukukokemuksen, harmittelee Heiskanen.

Varhaislapsuus varuskuntakaupungissa

Ilkka Heiskanen vietti elämänsä neljä ensimmäistä vuotta Haminassa. Hänen isänsä toimi kouluttajana Reserviupseerikoulussa. Heiskanen kuvailee muistikuviaan kaupungista hatariksi, mutta Hamina on edelleen hänelle hyvin läheinen. Myöhemmin näyttelijäuralle lähti myös hänen vanhempi veljensä Kari.

- Uskon, että Hamina on inspiroinut meitä molempia. Myös vanhempien innostus vaikutti siihen, että olemme molemmat näyttelijöitä, Heiskanen pohtii.

Kotikaupunki näkyy Heiskasen elämässä myös innostuksena Haminassa vaikuttaneen Veikko Lavin tuotantoon. Hän on ollut myös vuosia mukana Lavin elämästä kertovassa Riemujen piirakka -musiikkinäytelmässä. Hän löytää itsestään samoja piirteitä kuin "Vepassa".

- Minulle sopivat oikein hyvin sellaiset hahmot, joilla alaleuka käy kuin Singerin poljin, Heiskanen naurahtaa.

Suosittelemme sinulle