Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Halla-aho: Suomalaislasten etu on, ettei syyrialaislapsia vastaanoteta

Hallituksen perjantainen päätös ottaa Suomeen 500 Syyrian pakolaista herättää voimakasta vastustusta perussuomalaisissa. Kaksi kansanedustajaa on tehnyt kirjalllisen kysymyksen asiasta. Kansanedustaja Jussi Halla-ahon mielestä velkarahalla elätettävät pakolaiset aiheuttavat vakavia taloudellisia ja yhteiskunnallisia ongelmia. Viime kädessä niiden maksajiksi joutuisivat nykyiset suomalaislapset.

Tyttö hymyilee kuvaajalle.
Kuva: Jari Kivelä / UNICEF
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyrian pakolaisleireillä tungeksii jo yli kaksi miljoonaa ihmistä, lapsia heistä on miljoona. Hallitus päätti ottaa Suomeen 500 pakolaista. Nykyinen, 750 pakolaisen kiintiö ylittyy 300:lla.  

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan  pakolaistilanne on pahenemassa.

– Siellä on todella heikossa asemassa olevia pakolaisia. Naapurimaiden, mm. Jordanian ja Libanonin kantokyky alkaa jo olla äärirajoilla, sisäministeri sanoo.

Pakolaispäätös vaatii eduskunnan määrärahahyväksynnän. Ministeri Räsästä odottavat eduskunnassa jo valmiiksi kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan ja Jussi Halla-ahon kirjalliset kysymykset, joissa syyrialaispakolaisten vastaanotto tyrmätään.

Pakolaiset maksavat perussuomalaisten puoluetoimiston verran

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaisena tunnetun Jussi Halla-ahon uusin maali ovat Syyrian sisällissodan uhrit.

– Ongelma on, että näillä ihmisillä ei ole sellaisia valmiuksia sijoittua työmarkkinoille kuin Suomen, Ruotsin ja Länsi-Euroopan maiden kaltaisissa jälkiteollisissa maissa edellytetään, Halla-aho sanoo.

Lisärahaa pakolaisiin tarvitaan ensi vuonna puolitoista miljoonaa euroa. Summa on sattumalta sama, minkä verran perussuomalaiset ovat upottaneet valtion maksamia puoluetukirahoja hulppeaan puoluetoimistoonsa Helsingin keskustassa.

Remontteineen perussuomalaisten pesäpaikka maksoi 2,7 miljoonaa euroa. Sen verran maksavat myös syyrialaispakolaisten lisäkustannukset vuosille 2015 - 2017.

"Pakolaiset aiheuttavat lähiömellakoita"

Pakolaisten vastaanotolla  Eurooppaan ei ole Halla-ahon mielestä mitään merkitystä. Sillä paikataan vain huonoa omaatuntoa.

– Se on kuin tukkia purukumilla vuotavaa venettä, valtiopäiväedustaja sanoo.

Halla-ahon mielestä on vain ajan kysymys, milloin pakolaiset aiheuttavat Suomessa lähiömellakoita, kuten maahanmuuttajalähiöissä Euroopan suurkaupungeissa on tapahtunut.

"Päätökset maahanmuutosta vaikuttavat pitkälle"

Kansanedustaja Halla-aho on perheellinen mies, pienten lasten isä. Edes tämä ei saa heltymään miljoonan kodittoman syyrialaislapsen edessä. Pakolainen tai maahanmuuttaja, kumpiakaan ei tarvita.

– Päätökset, mitä teemme nyt maahanmuuton suhteen vaikuttavat erittäin pitkälle suomalaisten elämään. 

Kysymykseen, tarkoittaako tämä sitä, että suomalaislasten etu olisi, ettei syyrialaislapsia vastaanoteta, Halla-aho vastaa.

– No jos sen haluaa noin muotoilla.

Tyrmääkö perussuomalaiset pakolaisrahat?

Arvokonservatiiviksi ja lähimmäisenrakkautta ja kristillisiä arvoja puolustavaksi puolueeksi perussuomalaiset antavat oudon kuvan pakolaislinjastaan. 

Ulkomaalaisasioita käsittelevän hallintovaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja, Pirkko Mattila on itse työskennellyt kriisialueilla, kuten Haitissa. Hänen mielestään puolueella ei ole kantaa koko asiaan. Kukin kansanedustaja tekee, miten haluaa. 

– He ovat kansanedustajia, joilla on valtiopäivätoimimahdollisuus tuoda kirjallinen kysymys ja tuoda se sillä tavalla esille, Mattila muotoilee.

Jussi Halla-aho pitää ristiretkeään syyrialaispakolaisia vastaan perussuomalaisten linjan mukaisena.

– Se vastaa perussuomalaisten vaaliohjelmaa ja puolueohjelmaa. Se on puolueen näkemys, jos lähdetään siitä, mitä on kirjoihin ja kansiin painettu, Halla-aho sanoo.

Suosittelemme sinulle