Hyppää sisältöön

Kypärä estäisi 90 prosenttia pyöräilijöiden aivovammoista

Ilman kypärää pyöräilevien kannattaisi tiedostaa, ettei aivovammasta parane koskaan kokonaan. Kouluissa luennoivan sairaanhoitajan Patricia Bertenyin mukaan kypärän käyttö estäisi jopa 70 prosenttia pyöräilyonnettomuuksien kuolemantapauksista.

Kuva: Yle / Anna Huittinen
Kalle Talonen,
Sari Toivonen

Turkulainen sairaanhoitaja Patricia Bertenyi näkee omassa työssään seuraukset niistä onnettomuuksista, joissa polkupyöräilijä on ollut ilman kypärää.

- Jos kypärä olisi päässä, yhdeksän kymmenestä aivovammapotilaasta ei makaisi osastolla ja kuolemantapauksista estyisi 70 prosenttia.

Luvut ovat äärimmäisen kovia.

- On todella masentavaa nähdä nuori ihminen, jolla olisi ollut koko elämä edessään, makaavan meillä osastolla vaikean aivovamman takia. Ja vain sen takia, ettei hän viitsinyt käyttää kypärää, sanoo Bertenyi.

Aivovammasta ei käytännössä parane koskaan

Onnettomuuksissa syntyneistä aivovammoista voi toipua, mutta vammoista ei käytännössä parane koskaan.

On masentavaa nähdä nuori ihminen, jolla olisi ollut koko elämä edessään, makaavan osastolla vaikean aivovamman kanssa. Ja vain sen takia, ettei hän viitsinyt käyttää kypärää.

Patricia Bertenyj

- Hermosolut, joista aivot siis koostuvat, eivät uusiudu. Se, minkä vammassa menettää, on mennyttä, tietää Patricia Bertenyi.

Kun päänsä lyö lujaa, voivat vammat olla monenlaisia.

- On kallon tai aivokudoksen sisäisiä vuotoja. Voi olla kalvonalaisia verenpurkaumia eli mustelmia tai vauhdin aiheuttamia vaurioita, jotka voivat olla hyvin laaja-alaisia aivoissa.

Aivovammalla on aina vaikutus ihmisen loppuelämään.

- Vammat voivat aiheuttaa ihan mitä tahansa, kuten esimerkiksi puhe- ja näkövaikeuksia, tai viedä onnettomuuden uhrin liki vegetatiiviseen tilaan.

Pahoja aivovammoja hoidetaan leikkaamalla ja nukuttamalla. Tärkeää on huolehtia jäljellä olevasta aivosta niin, että vammautunut alue pääsisi jotenkin toipumaan.

"Alakoululaiset kuuntelevat vielä järkeä"

Patrica Bertenyi kiertää vapaa-ajallaan luennoimassa koululaisille kypärän käytöstä.

- Uskon ehkäisevään työhön. Alakoululaiset vielä kuuntelevat järkeä, kunhan asian perustelee heille. Heihin tekee myös vaikutuksen se, kuinka hieno laite aivot on ja kuinka helposti ne vahingoittuvat.

Alakoululaisiin tekee vaikutuksen se, kuinka hieno laite aivot ovat ja kuinka helposti ne vahingoittuvat.

Patricia Bertenyj

Bertneyi sanoo toivovansa, että pienille koululaisille syntyisi sisäinen tarve suojella omia aivojaan, eikä kypärän käyttö olisi enää aihe, jota pitää miettiä.

- Uskon siihen, että jos näihin pieniin saa istutettua ajatuksen kypärän käytöstä, eivät he enää yläkoululaisina mieti ryhmäpaineita. Jos joku nimittelee ääliön näköiseksi, se ei enää ehkä kiinnosta, koska tietää mitä suojelee ja miksi.

Lapset innostuvat Bertenyin luennon jälkeen niin, että saattavat vaatia vanhempiaan heti kypäräkauppaan.

- Tiedän myös perheitä, jotka kaikki ovat marssineet ostamaan kypärät. Se on hienoa, että lapset tuovat tätä viestiä. Aikuisille en enää saarnaa, koska aikuinen ottaa itsestään vastuun. Jos on niin tyhmä, että haluaa polkea ilman kypärää, niin se on ihan oma valinta, pamauttaa Bertenyi.

Suosittelemme sinulle