Hyppää sisältöön

Suomalainen maailmanmestari vaihtaa kansalaisuutta – ”Mä olen katsonut pelleilyä tarpeeksi kauan”

Moottoripyöräilyn supermoto-luokan tuore maailmanmestari Mauno Hermunen kertoi mietteitään Yle Urheilun haastattelussa.

Moottoripyöräilyn supermoto-luokan MM-kullan sunnuntaina voittanut Mauno Hermunen suunnittelee edustavansa Bulgariaa lokakuussa supermoton MM-joukkuekisassa Bulgariassa.

Hermusen mielestä Suomen moottoriliiton taloudellinen tuki suomalaisajajille ei ole riittävää.

Hermunen voi edustaa Bulgariaa MM-joukkuekisassa, jos hänellä on Bulgarian passi.

- Meillä on suuri syy epäillä, ettei Maunolla ole Bulgarian passia. Voimme vaatia sitä näytettäväksi, jotta voimme antaa hänelle niin sanotusti starttiluvan, kertoo Suomen moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist.

Hänen mukaansa kansainvälinen lajiliitto on pyytänyt asiasta virallista kirjettä Bulgarian lajiliitolle, kilpailun järjestäjälle, promoottorille ja kansainväliselle lajiliitolle.

- Tällä viikolla lähtee tällainen tiedustelu tai ilmoitus siitä, että Mauno Hermusen tulee ensiksi osoittaa Bulgarian kansalaisuus, ennen kuin hän voi edustaa maata virallisesti joukkuekilpailussa, jatkaa Ljungqvist.

”Kurre saa epäillä ihan mitä se haluaa”

Mauno Hermunen, Suomen moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist epäilee suuresti, että sinulla ei ole Bulgarian passia. Näytä minulle, onko sinulla sitä.

- Kurre (Ljungqvist) saa epäillä ihan mitä se haluaa.

En käy lenkillä oikeastaan ollenkaan. Kaikki harjoitteleminen, mitä teen on ajamista.

Mauno Hermunen

Onko sinulla tätä passia?

- Ei.

Koska hankit sellaisen? 

- Sen näkee sitten.

Mutta MM-joukkuekisaan mennessä sinulla se on?

- Sinne sen tarvitsee, niin eiköhän se silloin siellä ole.

”En näe mitään syytä tunkea omia rahojani siihen, että saan edustaa moottoriurheiluliittoa”

25-vuotias Hermunen on tympääntynyt moottoriliiton toimintaan.

- Jos saan muualta ilmaiseksi kaikki mitä tarvitsen, en näe mitään syytä tunkea omia rahojani siihen, että pääsen edustamaan meidän moottoriurheiluliittoa, kun se ei pysty panostamaan siihen sen vertaa. Se ei ole todellakaan iso summa.

Hermusen mukaan summassa olisi kyse muutamasta sadasta pariin tuhanteen euroon.

-Mä olen sitä pelleilyä katsonut tarpeeksi kauan ja nyt se riittää. En jaksa enää niiden kanssa alkaa kinastelemaan.

Suomen moottoriliiton mukaan liitto ei ole koksaan maksanut kenellekään urheilijalle palkkaa, eikä tee poikkeusta Hermusenkaan kohdalla.

Liitto heittääkin nyt pallon Hermuselle.

- Kyllä me mielellämme näkisimme sen edustusasian niin, että Mauno Hermunen edustaisi Suomea myös jatkossa. Koen kyllä myös sen niin, että hän pettää samalla omat faninsa ja kannattajansa. Se on hyvin valitettavaa, jos näin käy, mutta valinta on kansainvälisen lajiliiton sääntöjen perusteella Mauno Hermusella, Ljungqvist sanoo.

”He voivat siellä liitossa tuumailla ihan mitä haluavat”

Liitosta kerrottiin, että tällä tempauksella sinä petät omat kannattajasi ja fanisi. Mitä tuumaat tästä? 

- He voivat siellä liitossa tuumailla ihan mitä haluavat, vastaa Hermunen.

Hermunen aikoo henkilökohtaisissa MM-kisoissa edustaa edelleen Suomea. Hänen maailmanmestaruutensa ei tullut helpolla. Viimeisessä Ranskan osakilpailussa Hermunen oli yhteistuloksissa vasta kahdeksas, kun ranskalaiset tekivät hänelle kiusaa.

- Thomas Chareyrelle kaatui kesken erän ja tippui taakseni. Sitten hän tuli sieltä perääni. Päästin hänet ohitseni ja melkein pysähdyin yhdellä suoralla. Hän ei meinannut tulla ohi vaan yritti sikailla ja hiillostaa perässä, mutta jos haluaa tehdä itsestään pellen, niin tehköön.

”Onneksi en ole vielä joutunut tiskaamaan”

Hermunen on siitä erikoinen maailmanmestari, että hän ei tykkää käydä lenkillä vaan pelaa mieluummin pleikkaria ja lukee Aku Ankkaa. Äiti joutuukin välillä häntä hoputtamaan lenkille tiskaamisen uhalla.

- Viime viikon keskiviikkona lähdin reissuun ja silloin tuli juuri NHL 14:sta  ja on harmittanut, kun en ole päässyt sitä pelaamaan. En käy lenkillä oikeastaan ollenkaan. Kaikki harjoitteleminen, mitä teen on ajamista.

Montako kertaa olet joutunut tiskaamaan?

- En onneksi vielä yhtään, naurahtaa Hermunen.

Suosittelemme sinulle