Kiinassa sijaitsevasta Xiaoxiangin tekojärvestä on löydetty 419 miljoonaa vuotta vanhan kalan jäännökset. Paleontologian tutkijat ovat löydöstä innoissaan, sitä verrataan ihmisen esi-isän "Lucyn" tai liskolintu Archaeopteryxin löytymiseen.
Yksitoista senttiä pitkä kivettynyt luukappale ratkaisee tutkijoiden mukaan suuren arvoituksen kalojen kehityshistoriasta. Löydöstä kertoo tiedelehti Nature.
Yunnanin maakunnasta tehty löytö on todettu ennen tuntemattomaksi panssarihaiden ryhmään kuuluvaksi lajiksi, jolle on annettu tieteellinen nimi Entelognathus primordialis. Vahvan panssarin peittämällä kalalla oli täydellinen kallo ja leukaluut.
Tutkijat ovat tähän saakka ajatelleet, että nykyaikaiset selkärankaiset ovat kehittyneet haiden kaltaisista olennoista, joiden tukirunko oli rustoa. Uuden löydön myötä tutkijoiden on lisättävä uusi, entistä vanhempi oksa selkärankaisten sukupuuhun. Nyt on todistettu, että rustosta koostuvaa tukirankaa vieläkin vanhempi tukirangan rakenne oli luinen selkäranka.
_Entelognathus primordialis _on erikoinen löytö sikälikin, että se on vanhin tunnettu laji, jolla on ollut selkeästi muodostunut naama, ts. silmät ja suu.
Nature-lehti ei kerro, milloin löytö on tehty.