Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kotiin halutaan nyt oma kummitus

Lyijykynää ohuempi, vänkyräinen runko kurottaa sinkkiruukusta. Harvoissa, hennoissa oksissa kasvaa kourallinen säälittävän pieniä vihertävänharmaita lehtiä. Kukkakaupan tiskillä jököttävä kasvi ei näytä oikein miltään, silti se halutaan kotia koristamaan. Rumilus onkin kaunistus, ja kummituspuu tai -pensas trendikäs sisustuselementti.

Kukkakauppias esittelee kummituspuuta
Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikea kuvitella, että kotikonnuillaan Uudessa-Seelannissa kasvi huojuu puuna. Meidän leveysasteellamme se on syytä pistää ruukkuineen aurinkoiselle ikkunalaudalle. Kummitus viihtyy, kun se saa kuivahtaa muutaman päivän kastelujen välissä.

- Suuria lehtiä ja tuuheutta on turha odottaa. Kasvi pysyy harvana ja pienilehtisenä, kertoo kokkolalainen kukkakauppias Mari Havia.

Viileys ja leikkauskin käyvät

Keväisin kummituspensas tulvahtaa täyteen pieniä keltaisia kukkia. Kesäisin se viihtyy myös ulkona ja kestää syksyllä asteen pari pakkasta. Havian mukaan sitä voi myös leikata ja muotoilla bonsaipuun tapaan.

Corocia-sukuun kuuluva kummituspensas tunnetaan myös tuhkapensas-nimellä.

Nyt halutaan veistoksellisia kasveja.

- Siitä on selvästi tullut hitti. Nyt halutaan veistoksellisia kasveja ja sellainenhan tämäkin on. Kummitusmainen, vähän kummallinen ja pelottava ulkonäkö myös kiehtovat. Itsekin olen hurahtanut tähän, naurahtaa Havia.

Suosittelemme