Hyppää sisältöön

Huutokauppakiima saa ihmisen maksamaan vanhasta tavarasta liikaa

Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta! Innostunut huutaja joutuu maksamaan sen, mitä on huutanut. Hinta nousee korkealle varsinkin silloin, kun kyseessä ovat valtion vanhat vehkeet.

Huutokauppayleisöä poliisin huutokaupassa.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Hanne Kinnunen

Kun koneita ja laitteita on kaupan, on huutokaupan suosio taattu. Kainuun Rajavartioston huutokaupat ovat aina olleet menestyksiä, eikä viimeisimmässäkään huutokaupassa jäänyt yhtään tavaraa myymättä.

Rajavartiosto poistaa tavaraa käytöstään, koska työntekijämäärä pienenee. Hiljattain Kajaanissa kaupattiin valtion omaisuutta laidasta laitaan: koneita, laitteita, autoja, kelkkoja, veneitä, lumilinkoja, peräkärryjä, asekaappeja, kerrossänkyjä, työkaluja ja työvaatteita.

- Kuljetuskalusto, autot ja kelkat, kiinnostavat eniten. Oikeastaan mistään muusta ei tullut etukäteen kyselyjä, kertoo meklarina toiminut toimistoupseeri Jouni Remes.

Liian kova innostus kostautuu, kun korotukset tihentyvät. Joskus Rajavartioston henkilökunnallakin on naurussa pitelemistä, kun hinta alkaa nousta niin korkealle, että samalla rahalla saisi jo uuden vastaavan tavaran.

- Osassa tavaroita hinta nousi korkealle. Kun huutokauppakiima iskee ihmiselle, ja hän on päättänyt, että tämän haluan, niin osassa hinta nousee uskomattomiinkin hintoihin. Osassa taas oli ihan käypä hinta, sanoo Remes.

Tälläkin kertaa kaikki 175 tavaraerää sai uuden omistajan. Vaikka hinta nousee korkealle, ei huutaja jätä löytöään lunastamatta.

- Ei tullut yhtään vastaansanomista, kaikki meni kaupaksi.

Tavara lähtee uudelleen myyntiin

Osa huutokauppayleisöstä on mukana silkasta uteliaisuudesta, ja osa on vähintäänkin puoliammattilaisia.

- Samat ihmiset niissä pyörivät. Paljon on yksityishenkilöitä, mutta mukana oli myös eri firmojen jobbareita, tietää Jouni Remes.

Huutokaupan jälkeen Kainuun Rajavartioston esikunnassa osattiin jo seurata näkyykö myytyjä tuotteita internetin myyntisivustoilla. Ainakin varustevyöt olivat jo päätyneet nettimyyntiin, joten niin sanotuissa valtion huutokaupoissa moni näkee bisnesmahdollisuuksiakin.

Paljon on yksityishenkilöitä, mutta mukana oli myös eri firmojen jobbareita.

Jouni Remes

Kuljetuskalustolla voi olla tiedossa vielä pitkä ikä, sillä Rajavartioston luopuessa niistä autojen keski-ikä on reilut 10 vuotta. Moni työkone pääseekin heti käyttöön, koska Rajavartiosto on laskelmoinut huutokaupan ajankohdan tarkkaan.

- Tietoisesti pidämme huutokaupan ennen hirvenmehtuuta, niin saamme metsästäjätkin mukaan, kertoo Remes.

Huutokauppakävijöille meklari antaa ohjeeksi selkeät ja varmat käsimerkit.

- Kun samaan hintaan useampi tekee korotuksia, niin kannattaa selkeästi nostaa kätensä, ettei tule päällekkäisyyksiä.

Suosittelemme sinulle