Hyppää sisältöön

Yhdistys: Romanian kulkukoiria surmataan julmasti

Romanian keskiviikkoinen päätös kulkukoirien surmaamisesta herättää keskustelua Euroopassa. Asiaa on tuotu myös suomalaisten poliitikkojen tietoisuuteen.

Kuva: Cornelia Stan
Anna-Maria Talvio

Romanian kulkukoirista tehty lopettamispäätös on herättänyt kiivasta keskustelua. Rescueyhdistys Kulkurit ry (siirryt toiseen palveluun) työskentelee muun muassa kulkukoira- ja -kissapopulaatioiden vähenemiseksi sekä olemassa olevien eläinten olojen ja kohtelun parantamiseksi – myös yhteistyössä Romanian ja Viron kanssa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Salla Honkapää nostaa esille useita epäkohtia Romanian tämän hetkisessä tilanteessa.

– Monien mielissä eutanasia käsitetään siistiksi, eläinlääkärin steriileissä oloissa antamaksi nukutuspiikiksi, Honkapää sanoi Yle Uutisille.

– Romaniassa eutanasia tarkoittaa käytännössä koirien joukkoteurastusta, jota harjoittavat paitsi kaupunkien rankkurit, myös tavalliset kansalaiset.

Romanian valtiosääntötuomioistuin päätti keskiviikkona, että 10. syyskuuta tehty lakialoite kulkukoirien lopettamisesta on lainmukainen. Sen mukaan julkisilla paikoilla juoksenteleva koira voidaan lopettaa, jos omistaja ei hae sitä koiratarhalta kahden viikon kuluessa, tai kukaan ei halua adoptoida eläintä.

– Kuitenkaan valtaosalle kunnallisille tarhoille ei tapahtumien alettua enää päästetty ketään ulkopuolisia sisälle. Todistetusti useissa kaupungeissa kunnallisia tarhoja on tyhjennetty koirat tappamalla jo muutamien päivien jälkeen koirien kiinniottamisesta, Honkapää totesi.

Sterilointia joukkosurmien sijaan

Honkapää myöntää, että kulkukoiraongelma Romaniassa on todellinen. Maan pääkaupungissa Bukarestissa kulkukoiria on 64 000, kun koko maassa niitä on kaksi miljoonaa.

– Tätä ongelmaa on yritetty viimeisen 20 vuoden aikana ratkaista Romaniassa säännöllisin väliajoin – ja aina koirien joukkolahtaamisella. Korruptoituneessa maassa kulkukoirilla on helppo tehdä myös bisnestä, sillä tällä hetkellä maassa nimittäin maksetaan yksilökohtainen kiinniottomaksu, Honkapää totesi.

– Vuosina 2001–2007 maan nykyinen presidentti, silloinen Bukarestin pormestari, tapatutti pääkaupungissa 144 000 koiraa, käyttäen siihen lähes 9 miljoonaa euroa. Nyt tälle pikapuhdistukselle on budjetoitu 6 miljoonaa euroa. Noilla miljoonilla koirat olisi jo steriloitu, mikä on ainoa tapa ratkaista kulkukoiraongelma lopullisesti – myös WHO:n suosituksen mukaan. .

– Virkamiehille mukavinta on se, että tavalliset kansalaiset tekevät nyt tappotyön heidän puolestaan, jolloin isot rahat virtaavat pormestarien ja tarhojen johtajien taskuihin. Koirien joukkolahtaamiseen käytetään nimittäin kaupunkien verorahoja ja epäsuorasti myös EU-varoja, sanoi Honkapää.

Honkapään mukaan sterilointi on paras tapa ratkaista kulkukoiraongelma.

– Romaniassa Oradean kaupungissa aloitettiin sterilointiprojekti vuonna 2004. Silloin kaupungissa oli 4 200 kulkukoiraa. Systemaattisella työllä paikallinen koirapopulaatio saatiin tehokkaasti rajoitettua ja heinäkuussa 2011 kaupungissa koiria oli enää 350 yksilöä.

Suosittelemme sinulle