Postinumerot ovat meille arkipäivää, mutta miten ihmeessä postinumerot on aikanaan päätetty?
– Postinumerojärjestelmä on otettu meillä käyttöön 1970-luvun alussa. Sitä ennen oikeastaan koko postin lajittelu ja jakelu perustui paikkakunnan nimeen. Tämä tietysti vaati aika paljon silloisilta jakajilta, kun piti muistaa suuri määrä nimiä, eikä sekaannuksiltakaan varmasti vältytty, kertoo Itellan palvelutuotantojohtaja Anu Punola.
–- Päättäjät ennakoivat silloin postimäärien kasvavan, jolloin tarvittiin automatisoitu järjestelmä postin lajitteluun. Postinumeroita ei rakennettu silloin kuntarajoja noudattaen, vaan katsottiin, missä postilla oli toimipaikat - ja niiden ympärille määrättiin postinumeroalueet.
Jonkin sortin delegaatio kävi aina Afrikassa saakka tutustumassa asiaan.
Palvelutuotantojohtaja Anu Punola
Suomen postinumerojärjestelmä ei kuitenkaan ole täysin kotimainen keksintö.
– Joku pitkän linjan postin työntekijä muisteli, että jonkin sortin delegaatio kävi aina Afrikassa saakka tutustumassa asiaan. Eli kyllä silloinkin jo on tehty kansainvälistä vertailua, kun etsittiin, mikä järjestelmä olisi paras, Punola sanoo.
Vanhassa vara parempi
Postinumerojärjestelmä on pysynyt alusta saakka lähes muuttumattomana.
– Se peruslogiikka, että 00-alkuiset ovat etelässä ja pohjoisimmat numerot alkavat 99-numeroilla, on pidetty täysin muuttumattomana.
Nykypäivän kuntaliitokset muljaavat paikkakuntien raja-aitoja. Kuntauudistusten keskellä pysyvä vanha tuttu postinumero on monelle henkisesti tärkeä asia.
Aiemmin koko postin lajittelu ja jakelu perustui paikkakunnan nimeen.
Palvelutuotantojohtaja Anu Punola
– Itellan puolesta voin lohduttaa, että postinumerot eivät ole muuttumassakaan. Se on meidän koko postinkulun ydin ja sielu, joten sitä ei kovin kevyistä syistä mennä muuttamaan, palvelutuotantojohtaja Anu Punola vakuuttaa.
Jutun alkuperäistä otsikkoa Suomen postinumeroilla on afrikkalaiset juuret on muutettu muotoon Suomen postinumeroilla on juuret 70-luvulla.