Hyppää sisältöön

YK: Espanjan kumottava Francon aikaa koskeva armahduslaki

Armahduslaki säädettiin kaksi vuotta Francon kuoleman jälkeen suojelemaan edesmenneen hallinnon jäseniä.

YK kehotti maanantaina Espanjaa kumoamaan vuonna 1977 laaditun armahduslain, jonka perusteella kaikki kenraali Francisco Francon 36-vuotisen diktatuurin aikaiset rikokset on tähän asti armahdettu.

Armahduslaki säädettiin kaksi vuotta Francon kuoleman jälkeen, koska sillä haluttiin suojella edesmenneen hallinnon jäseniä. Espanjan sisällissodassa ja sitä seuranneina diktatuurin vuosina satojatuhansia espanjalaisia kuoli tai katosi.

YK:n työryhmä on tutkinut, miten Espanjassa nykyään selvitetään Francon aikakaudella tapahtuneita katoamisia. Työryhmän mukaan Espanjan pitäisi nopeasti muuttaa suhtautumistaan katoamisten tutkimiseen ja suhtautua asiaan vakavammin.

- Hallituksen on otettava poliittinen vastuu katoamisten selvittämisestä. Tällä hetkellä ei ole käynnissä tehokasta rikostutkintaa, eikä yhtäkään ihmistä ole asetettu katoamisista oikeuden eteen, työryhmän jäsen Ariel Dulitzky sanoi uutistoimisto Reutersille.

Dulitzkyn mukaan asialla on kiire, sillä monet useita kymmeniä vuosia sitten kadonneiden ihmisten sukulaiset ja silminnäkijät ovat jo iäkkäitä.

Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 poliittisesti oikealla ja vasemmalla olleet puolueet sopivat Francon aikaisten rikosten unohtamisesta, mille annettiin laillinen perusta vuoden 1977 armahduslailla.

Sosialistipuolueen johtama hallitus sääti vuonna 2007 niin kutsutun muistamislain, jolla haluttiin tunnustaa vuosien 1936-1939 sisällissodan kummankin osapuolen uhrien kärsimykset. Sen jälkeen Espanjassa toteutettiin sarja joukkohautojen tutkimuksia. Joidenkin espanjalaisten mielestä laki ei ollut tarpeeksi tehokas, ja toisten mielestä menneisyyttä ei olisi saanut kaivella ollenkaan.

Vuodesta 2011 vallassa oleva keskustaoikeistolainen puolue ei ole varannut uuden lain toteuttamiselle mitään varoja maata ravistelevan finanssikriisin takia. YK on luonnehtinut lakia "varovaiseksi askeleeksi" uhrien kärsimyksen tunnustamiselle, mutta vaatii nyt aikaisempaa laajempia toimia.

Suosittelemme sinulle