Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Jyväskylän Energia lisää kivihiilen käyttöä

Metsähakkeen kilpailukyky on laskenut ja turpeen saatavuus on viime vuosina ollut huono. Esimerkiksi Jyväskylän Energia aikoo paikata turvepulaa kivihiilellä.

Keljonlahden voimala savupiippu.
Kuva: Matti Myller / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylässä Keljonlahden voimalaitoksessa on kuukauden ajan koekäytetty kivihiilen syöttölaitteita. Tulevana talvena Jyväskylän Energia aikoo listä kivihiilen käyttöä, sillä sen hinta on laskussa maailmalla.

– Niin kauan kuin liuskekaasu dominoi kaasumarkkinoilla, se polkee kivihiilen hintaa alas. Yhdysvallat on vähentänyt merkittävästi kivihiilen käyttöä, joten sitä on maailmanmarkkinoilla ylen määrin tarjolla. Tämä näyttää pitkäaikaiselta trendiltä, sanoo Jyväskylän Energian tuotantojohtaja Tero Saarno.

Tähän asti kivihiilen osuus Jyväskylän Energian käyttämistä polttoaineista on ollut enimmillään 15 prosenttia.Tulevana talvena kivihiilen osuus voi kuitenkin olla jo lähes kolmannes. Yhtenä syynä on turvepula.

–  Menneenä kesänä Suomessa saatiin keskmäärin hyvin turvetta, mutta Keski-Suomi oli huono alue. Hiili on meille siis ennen kaikkea huoltovarmuusinvestointi, Saarno sanoo.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ei kivihiilen lisäämisestä pidä.

– Turve ja kivihiili ovat toisiinsa verrattuna ihanyhtä pahoja. Puun puuhakkeen käyttö olisi ehdottomasti suositeltavinta energiaa, sanoo piirin puheenjohtaja Matti Aalto.

Puusähkön tuotantotuki laski noin kolmekymmentä prosenttia tämän vuoden alussa. Tällä hetkellä metsähake on noin 10 prosenttia kivihiiltä kalliimpaa. Kotimainen energiateollisuus haluaakin palauttaa puusähkön tuen entiselleen.

– Palautetaan puusähkön tuotantotuki sille tasolle, mikä se oli vuonna 2012. Tukieuroja hieman lisää sille, niin puu onkin sähköntuotannossa taas edullisempaa, sanoo Saarno.

Suosittelemme