Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomalaiselle Greenpeace-aktivistille luvassa syyte merirosvouksesta

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Sini Saarelalle ja muille kiinniotetuille luetaan keskiviikkona syytteet murmanskilaisessa oikeudessa.

Suomalainen Greenpeace-aktivisti Sini Saarela oikeudenkäynnissään Murmanskissa.
Suomalainen Greenpeace-aktivisti Sini Saarela oikeudenkäynnissään Murmanskissa torstaina 26. syyskuuta 2013. Kuva: Igor Podgorny
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjällä kiinniotettuja Greenpeace-aktivisteja vastaan aiotaan uutistoimisto Interfaxin nimettömän lähteen mukaan nostaa syytteet merirosvouksesta. Greenpeace kertoo saaneensa tiedon, että suomalaiselle Sini Saarelalle ja muille kiinniotetuille luetaan syytteet oikeudessa Murmanskissa keskiviikkona tai torstaina.

Saarela ja muut aktivistit pidätettiin heidän osoitettua mieltään öljy-yhtiö Gazpromin öljylautalla Petšoranmerellä Siperiassa. Mikäli 30 Greenpeace-aktivistia todetaan syyllisiksi, voidaan heidät tuomita vankilaan jopa 15 vuodeksi.

Viime viikolla presidentti Vladimir Putin sanoi, että Greenpeace-aktivistit rikkoivat lakia yrittäessään nousta Gazpromin öljynporauslautalle, mutta kiisti heidän syyllistyneen merirosvoukseen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi puolestaan viikonloppuna, ettei merirosvoussyytteelle löydy mitään laillista perustaa, ja sanoi pitävänsä epätodennäköisenä, että aktivisteja tuomittaisiin sen pohjalta.

Tutkintavankeudessa olevien aktivistien kerrotaan olevan lähes shokissa vankeusolojensa vuoksi. Nämä ovat valittaneet muun muassa kylmistä selleistä ja ruoan laadusta.

Suosittelemme sinulle