Jätteenkäsittelylaitokselle viedyt biojätteet jalostuvat Pirkanmaalla mullaksi. Jätteet kompostoidaan Tampereen Tarastenjärvellä sekä Nokian Koukkujärvellä ja multakauppa käy.
– Kyllä kauppa lisääntyy koko ajan. Kesäaikaan lähtee kymmeniä peräkärryllisiä joka päivä, sesonkiaikana multaa menee jopa sadan kuorman päivävauhtia. Kuorma-autot hakevat myös säännöllisesti, niiden kyydissä lähtee satoja kuutioita päivässä, toteaa työpäällikkö Jarkko Jylhä.
Peräkärryllisen multaa saa mukaansa 15 eurolla, mikäli jaksaa lapioda itse. Kuorma-autoihin saa isoilla koneilla lastattua ilman lapiointia. Tarastenjärven biojätteestä tehty multa käy lähinnä nurmikolle, juureksille sitä ei suositella.
– Toimii hyvin kasvualustana tai ravinnelisänä nurmikolle. Juuresten kasvattamiseen ei suositella, sillä mullasta saattaa löytyä vielä ylläyksiä, Jylhä sanoo.
Nokialta saa puhtaampaa lietekompostista tehtyä multaa, mutta sitäkin suositellaan lannoitteeksi.
– Sitä voi käyttää laajemmin myös kasvimaalla, mutta sellaisenaan se voi olla liian tuhtia tavaraa kasvualustaksi, Jylhä kertoo.
Lasi tai haarukka saattaa kilahtaa lapioon
Tarastenjärven biojätemullan yllätykset liittyvät epähuolelliseen biojätteen lajitteluun. Ainakin työpaikkaruokaloissa biojätteen sekaan kilahtaa yllättävän usein myös haarukka, veitsi tai jopa lasi. Niitä tai niiden palasia harmitellaan sitten kaatopaikalla, missä biojätteestä tehdään multaa myyntiin asti.
Toimii hyvin kasvualustana tai ravinnelisänä nurmikolle.
Jarkko Jylhä
– Pieniä paloja löytyy väkisinkin, vaikka se seulotaan kaksi kertaa. Sinne kuitenkin pieniä lasinsiruja ja muita, Pirkanmaan jätehuollon työpäällikön Jarkko Jylhä harmittelee.
Biojätteestä pyöritetään multaa kompostointilaitoksessa koneellisesti. Tukiaineena käytetään risuhaketta ja puuhaketta. Oman puutarhajätteen saa tuoda jätteenkäsittelylaitoksiin maksutta.
– Risut olisi hyvä tuoda erikseen, omenat ja haravointijäte voivat olla sekaisin omassaan, Jylhä sanoo.
Jos epäilee, että toisten puutarhajätteestä jalostettu multa levittäisi myös Pirkanmaalla vitsaukseksi levinneen lehtokotilon asuinaluetta, Jylhä ainakin torppaa epäilyt turhiksi.
– Kompostilaitoksessa lämpötilavaatimus on korkea. Todennäköisesti lämpötila tappaa kotilot, ei se leviä jos se tänne tulee, työpäällikkö Jarkko Jylhä sanoo.