Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Salaiset mamut

Miten suomalaiset suhtautuvat sinuun, jos näytät tai kuulostat ulkomaalaiselta? Silminnäkijän työryhmä teki testin.

Jos näytät tai kuulostat ulkomaalaiselta, miten se vaikuttaa asunnon hankintaan.
Kuva: Yle Silminnäkijä
Hannele Valkeeniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Miten suomalaiset suhtautuvat sinuun, jos näytät tai kuulostat ulkomaalaiselta? Onko meillä arkipäivän syrjintää - vaikka se on laissa kielletty, eikä rasistiksi tunnustaudu mielellään kukaan. Kuinka eri tavalla kohtelemme valkoihoista länsieurooppalaista verrattuina afrikkalaistaustaiseen?

Kumman heistä  ottaisit töihin?
Kumman heistä ottaisit töihin? Kuva: Yle Silminnäkijä

Silminnäkijä perusti testiryhmän ja jalkautti sen piilokameran kanssa arkipäiväisiin tilanteisiin. Mukana on kolme koehenkilöä: yksi syntyperäinen suomalainen, yksi  venäläistaustainen henkilö ja yksi somali.

- Suomella on kansainvälinen maine maana, joka kohtelee ihmisiä yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Täällä asuvana valkoihoisena englantilaisena tältä on tuntunutkin. Siksi testin tulokset olivat minulle shokki, kuvaa ohjelman toimittaja ja ohjaaja Sam Kingsley.

Testiryhmä yritti saada työpaikkaa, hankkia asuntoa ja lopuksi päästä yökerhoon. Lisäksi testattiin yleistä avuliaisuutta pyytämällä kännykkää lainaksi ohikulkijoilta.

Jokaista testiä varten pidettiin huolta, että olosuhteet olivat samanlaiset. Lisäksi tehtiin suuri määrä taustahaastatteluja.

Koe osoittaa todeksi yleisen käsityksen, että valkoinen länsieurooppalainen tulee kohdelluksi eri tavalla kuin venäläistä nimeä kantava henkilö, joka taas tulee kohdelluksi eri tavalla kuin somali.

.

Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon?
Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon? Kuva: Yle Silminnäkijä

- Tummaihoisten tilanne näyttää olevan erityisen vakava, vaikka he olisivat kasvaneet tässä maassa, toteaa Kingsley.

- Tulokset ovat huolestuttavia ja perimmältään taloudellisia. Jos etninen tausta estää  asunnon ja työn saamisen, sen kustannukset tulevat kalliiksi suomalaiselle veronmaksajalle. He maksavat sosiaalisen asumisen ja työttömyyskorvaukset, pohtii Kingsley.

Suomi kansainvälistyy parhaillaan nopeammin kuin koskaan aiemmin historiansa aikana. Maahanmuuttajien vuotuinen määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Tasaisessa nousussa on myös kansalaisuuden saaneiden määrä. Nopeimmin on kasvanut virolaisten muutto Suomeen. Eniten Suomen kansalaisuuksia on puolestaan myönnetty Venäjältä tulleille.

Ohjelman toimittaja Sam Kingsley muutti Suomeen vuosi sitten. Aiemmin hän on työskennellyt tutkivana toimittajana Iso-Britanniassa BBC:n ja Channel 4:n ajankohtaisohjelmissa.

Suosittelemme