Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Natsitervehdys eduskunnassa - Hirvisaaren vieras halusi tukea Halla-ahoa

Verkkosivulle ladatussa kuvassa näkyy, kuinka itseään maahanmuutto- ja islamkriitikoksi tituleeraava Seppo Lehto tekee niin sanotun Hitler-tervehdyksen eduskunnan istuntosalissa.

Jyri Rantala,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta on ryhtynyt selvittämään viimeviikkoista vierailua, jonka yhteydessä kuvattiin natsitervehdys eduskunnan lehterillä. Kuva on ladattu internetiin sivustolle, jonka tarkoituksena on tukea Jussi Halla-ahon (ps.) eurovaalikampanjaa.

Sivustolla itseään maahanmuutto- ja islamkriitikoksi tituleeraava Seppo Lehto kertoo keräävänsä kannatusta kansanedustaja Jussi Halla-ahon eurovaalikampanjaan. Sivustolla on isokokoinen kuva, jossa Lehto tekee niin sanotun Hitler-tervehdyksen eduskunnan istuntosalin yleisölehterillä.

Sivusto on otsikoitu: "Jussi Halla-aho europarlamenttiiin- sinun, minun ja meidän tuellamme."

- Suosikaamme kotoperäisiä arvovalintoja: kotiuttamisia kotouttamisten sijaan, Lehto kirjoittaa.

Valokuvan aikaleimasta käy ilmi, että Lehto on vieraillut eduskunnassa viime perjantaina. Eduskunta on ajankohdan perusteella kyennyt selvittämään, kenen vieraana Lehto oli. Parhaillaan pohditaan, miten asiassa edetään eduskunnan sisällä.

- Kyllähän tuollainen tervehtiminen on äärimmäisen mautonta, eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola sanoo.

Eduskunnan rekisteritiedot eivät ole julkisia, mutta Seppo Lehdon Facebook-sivuilta ilmenee, että hän oli eduskunnassa kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) vieraana. Sivuille Lehto on ladannut kuvia sekä itsestään että isännästään eri puolilla eduskuntaa.

Myös Hirvisaari kiittää Facebookissa Lehtoa vierailusta.

- Kiitos käynnistä, oli mukava visiitti, Hirvisaari kirjoittaa.

Hirvisaari ei ole vastannut Yle Uutisten haastattelupyyntöön.

Halla-aho: Pyysin Lehtoa lopettamaan

Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Jussi Halla-aho sanoo törmänneensä netissä Lehdon kampanjointiin.

- Lähetin hänelle postia ja toivoin, että hän lopettaisi tällaisen mainostamisen. En pysty enempää tekemään.

Halla-aho sanoo, että Lehdon kampanjointi natsitervehdyksineen ei ole hyvän maun mukaista. Halla-aho pitää tilannetta kohtuuttomana.

- Kukaan ei pysty tällaiseen kampanjointiin vaikuttamaan, Halla-aho sanoo.

Sivujen takana oleva tamperelainen Seppo Lehto on aiemminkin herättänyt huomiota internet-kirjoituksillaan. Hän on saanut myös tuomion kunnianloukkauksesta. Ensimmäisen kerran Suur-Suomi-yhdistystä johtava lehto nousi valtakunnalliseen julkisuuteen vuoden 1994 presidentinvaalien alla, kun hän väitti Keskustan Paavo Väyrysen tilanneen nootin Neuvostoliitosta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suosittelemme