Hyppää sisältöön

Biohakkeri valvoo elintoimintojaan voidakseen hillitä stressiä

Aamu-tv:n haastattelemat Teemu Arina ja Olli Sovijärvi käyttävät elektronisia laitteita muun muassa sydämen lyöntien tarkkailuun.

Kuva: Yle

Aiemmin oli vain tietokonehakkereita. Nyt on myös biohakkereita. Teemu Arina ja lääkäri Olli Sovijärvi esittelivät ilmiötä tänään Aamu-tv:ssä.

Arinalla on menossa kokeilu, jossa hän tarkkailee työviikkoaan ja kaikkia sen aikana suorittamiaan tehtäviä. Tavoitteena on hakea toimisto- ja etätyöpäiviin oikeaa suhdetta.

– Jo nyt tiedän, että minun kannattaa olla etätöissä tiettyinä viikkoina, jolloin saan parhaiten aikaan dokumenttien parissa, Arina sanoi Aamu-tv:ssä.

Biohakkerit tallentavat painotietojaan, sydämen lyöntejä, aivosähkökäyriä ja unen laadusta saamiaan tietoja. Tietojen perusteella he tekevät valintoja arjessa. Olli Sovijärvi kertoi esimerkiksi päättelevänsä tiedoista, kuinka stressaantunut kroppa on ja kannattaako tänään mennä lenkille.

Teemu Arinalla oli päässään myös laite, joka mittaa aivosähkökäyrää.

– Tämä kertoo minun tämän hetken keskittymisen tasostani. Mitä korkeampi ääni, sitä keskittyneempi olen ja mitä matalampi ääni, sitä levollisemmassa tilassa olen, hän kertoi.

– Meillä on kaikkia stressinhallintaoppaita. Tämä on objektiivisempi tapa nähdä tuloksia. Stressinhallintaa voi oppia näiden välineiden kautta.

Olli Sovijärvi pohti myös sitä, mikä on oikea mittaamisen määrä.

– Jos mittaaminen tulee pakkomielteiseksi, silloin biohakkeroinnista tulee ongelma.

Suosittelemme sinulle