Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Mistä tulivat rantahiekan mustat juotteet Laakajärvellä? Talvivaara ja viranomaiset tutkivat

Talvivaaran nikkelikaivoksen eteläpuolella sijaitsevan Laakajärven ranta-asukkaat ihmettelevät rantahiekkaan ilmestyneitä mustia juotteita. Myös Talvivaara kävi eilen tutkimassa löytöjä. Sen mukaan kyse ei kuitenkaan todennäköisesti ole kaivospäästöistä.

Mustaksi värjäytynyttä hiekkaa laatikossa.
Kuva: Kainuun ELY-keskus
Veli-Pekka Hämäläinen,
Riikka Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivosyhtiö Talvivaara ja Kainuun ELY-keskus tutkivat Laakajärven pohjoisrannan mustien juotteiden alkuperää. Laakajärven mökkiasukkaat ovat huomanneet mustat juotteet ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, ja eilen myös kaivosyhtiö kävi tutkimassa asiaa.

”Mustaa pölyä” ilmestyi Talvivaaran kaivosalueen eteläpuolisella Laakajärvellä mökkitontin omistavan kajaanilaisen Pentti Heikkisen rantaan runsaasti viime sunnuntaina. Heikkiselle ilmiö ei ollut uusi, sillä mustia juovia on kerääntynyt hänen mökkirantaan jo vuodesta 2010 alkaen.

Siitä on ollut sellainen epätietoisuus meillä, että voisiko se aiheuttaa näitä iho-ongelmia täällä meidän rannoilla.

Pentti Heikkinen

Heikkisen mökki sijaitsee kaivokselta laskevan Kivijoen suun välittömässä läheisyydessä. Aiemmin Heikkinen lapioi mustaa ainesta piiloon, mutta nyt miehellä tuli mitta täyteen.

- Silloin kun on pohjoistuuli, niin virtaamat joenuomasta ovat suoraan tähän meidän hiekkarantaan. Hiekka suodattaa laineen paluuvedestä sellaisen mustan aineen sinne rantaan. Siitä on ollut sellainen epätietoisuus meillä, että voisiko se aiheuttaa näitä iho-ongelmia täällä meidän rannoilla. Näillä muillakin mökkinaapureilla on ollut viime ja edellisinä kesinä aina uinnin jälkeen sellaista kutinata iholla, Heikkinen kertoo.

Kaivosyhtiö: Tuskin meiltä

Kaivosyhtiö kävi keskiviikkona ottamassa näytteet mökkirannasta ja tuloksia näytteistä on luvassa ensi viikolla.  Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen ei usko mökkiläisten kuvaaman ”mustan pölyn” tulleen kaivokselta.

Voisi sanoa aika isolla varmuudella, että se ei ole malmipölyä.

Olli-Pekka Nissinen

- Meidän pölynkeräimien ja tuulensuunnan perusteella voisi sanoa aika isolla varmuudella, että se ei ole malmipölyä. Tosiaan yleisesti hiekkarannoille yleensä tulee syksyisin humusta, ja humuspitoisia vesiähän täällä on ja orgaanisia aineksia. Vaikea sanoa alkuperästä tällä hetkellä, Nissinen toteaa.

Metallien osalta kaivosyhtiö Talvivaaran vedenpuhdistus toimii Nissisen mukaan erittäin hyvin tällä hetkellä.

Mustista juotteista on tullut ilmoituksia ja näytteitä myös Kainuun ELY-keskukselle. Kainuun ELY-keskuksen yksikön päällikkö Sari Myllyoja arvioi, että kyseessä on aivan normaali ilmiö, koska ilmoituksia on tullut myös Talvivaaran päästöjen vaikutusalueen ulkopuolelta.

- Kyllä meillekin on tullut ilmoituksia näistä ja on myös tuotu näytteitä. Toiminnanharjoittaja sekä me lähetämme näitä näytteitä analysoitavaksi ja tutkimme mistä tämä johtuu. Mutta pidän erittäin epätodennäköisenä sitä, että syy olisi Talvivaaran päästöissä, Myllyoja arvioi.

Viranomaiset tutkivat myös humuspitoisuutta. Pohjois-Savon ELY-keskuksen tietojen mukaan Laakajärven humuspitoisuus on pienentynyt viime kesästä.

Dosentti veikkaa mangaania

Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Simolan ensiarvaus mustien juotteiden alkuperästä on mangaani. Hänen mukaansa "samanlaisia mönjiä" havaittiin kevättalvella pohjoiseen laskevissa puroissa lumen alla. Hän kuitenkin lisää, että pelkän kuvan perusteella on mahdotonta tunnistaa ainetta.

- Kemiallinen analyysi kertoo, mistä on kysymys.

Toisin kuin Talvivaara ja Kainuun ELY, Simola pitää mangaanin lähtöasemana juuri kaivosta. Hän väittää, että kaivoksen malmissa on useita jätevesiin jääviä metalleja, joita yhtiö ei ota talteen. Mangaani, rauta ja alumiini ovat niistä runsaimpia.

- Mangaanilla on herkkä hapetus-pelkistys-reaktiokemia, ja sen hapettuneet muodot muodostavat mustia sakkoja, mutta vain tietyissä olosuhteissa. Juuri mangaani tyypillisesti värjää järvien vesirajan kivet mustiksi, luonnonsuojeluliitossa toiminut Simola selventää.

Dosentin mukaan vesien kylmetessä olot ovat juuri nyt otolliset ilmiölle, jossa mangaani saostuu suurina määrina rannoille.

- Kun tällaista mustaa vettä ottaa pulloon ja tuodaan huoneenlämpöön, saattaa musta sakka liueta näkymättömiin muutaman tunnin kuluessa.

Lisäys: Lisätty Heikki Simolalta tullut kommentti "pelkän kuvan perusteella on mahdotonta tunnistaa ainetta".

Suosittelemme