Hyppää sisältöön

Ylen tv-ohjelmiin vihdoin myös monikanavaääni

Ylen päätös nopeuttaa teräväpiirto- eli HD-jakeluun siirtymistä tuo tv:n katseluun myös entistä paremman äänenlaadun eli 5.1-äänen. Tämän ns. tilaäänen ansiosta esimerkiksi musiikkiohjelmien kuuntelukokemus paranee, jos käytössä on kuusi kaiutinta käsittävä kotiteatterijärjestelmä.

Risto Mattila

Ylen suunnitelma aikaistaa HD-kuvaan siirtymistä televisiokanavillaan on sohvaperunoille odotettu uutinen. Monilla mediayhtiöillä on jo pitkään ollut tarjolla teräväpiirtokuvaa tarjoava HD-vaihtoehto.

Ylellä on ollut tähän saakka vain koostekanava, jolla HD-ohjelmia on esitetty.

HD-kuvan mukana tuleva toinen ilouutinen on siis monikanavaääni, jossa ääni jaetaan yleensä kahden etukaiuttimen, yhden keskikaiuttimen, kahden takakaiuttimen sekä matalat äänet tuottavan subwooferin kautta.

Elokuvateattereista tuttu monikanavaääni luo tilan tuntua ja parantaa esimerkiksi musiikkiohjelmien kuuntelukokemusta.

Kuva ja ääni paranevat Sotshin olympialaisiin mennessä

Ylen koostekanava lopetetaan vuoden vaihteessa ja sen sijaan kaikilla neljällä Ylen kanavalla aletaan lähettää HD-tasoisia ohjelmia. Tämän luvataan tapahtuvan viimeistään talvella Sotshin talviolympialaisiin mennessä.

Ylen Lähetyksen ja siirron päällikkö Mika Lavosen mukaan tällä hetkellä noin kolmasosa Yle:n kaikista tv-ohjelmista on HD-tasoista, mutta määrä kasvaa pikku hiljaa koko ajan.

Ylen vasta uusitussa Tohlopin yksikössä kaikki ohjelmat kyetään jo tuottamaan HD-tasoisena. Seuraavaksi uudistetaan Pasilan studiot. Tämä vienee vuoden tai pari.

Vielä tämänkään jälkeen Ylen uutiset ja ajankohtaisohjelmat eivät Lavosen mukaan välttämättä näy HD:nä. Varsinkin uutisten ulkomaisesta kuvamateriaalista ja arkistomateriaalista suuri osa tulee todennäköisesti vuosienkin päästä olemaan vielä SD-tasoista.

Uutislähetykset sen sijaan kyetään jo nyt muuttamaan tekniikan avulla HD:nä. Monikanavaäänen ja HD-kuvan katseluun tarvitaan luonnollisesti niihin soveltuvat laitteet.

Käytännössä kaikki myytävät televisiomallit lienevät jo HD:tä lähtökohtaisesti, mutta monikanavaääni vaatii toimiakseen kotiteatterin. Sellaisen voi ostaa valmiina pakettina tai koota mieleisensä ns. erillishifikomponenteista.

Paremman kuvan ja äänen jakelu onnistuu kaapeliverkoissa, joissa kanavapaikkoja on vapaana vaikka saman tien. Antenniverkkojakelussa sen sijaan riittää vielä järjestettävää. Yle käy parhaillaan neuvotteluja siitä, kuka HD-kuvan ja monikanavaäänen jatkossa katsojille jakelee.

Suosittelemme sinulle