Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Hannu Vierolan mielestä uudet pohjoismaiset D-vitamiinisuositukset on jätetty liian alhaiselle tasolle. D-vitamiinin uudet suositusmäärät ovat 10 mikrogrammaa päivässä aiemman 7,5 mikrogramman sijaan.
- Suomi on diabetesmaa ja se johtuu pitkälti siitä, että D-vitamiinia ei saada tarpeeksi. Vitamiinin yhteyttä diabetekseen on tutkittu paitsi Suomessa, myös Yhdysvalloissa. Jos D-vitamiinia ei saa tarpeeksi, 1. tyypin diabetesriski nousee, sanoo iisalmelainen Vierola, joka on aiemmin tullut tunnetuksi Suomessa tupakoinnin ankarana vastustajana.
Hän ihmettelee uusia vitamiinisuosituksia ja olisi odottanut vähintään määrän tuplaamista.
Kymmenen mikrogrammaa on historiallinen annos
Hannu Vierola
- Kymmenen mikrogrammaa on historiallinen annos. Määrä pitäisi nostaa 40 mikrogrammaan, josta puolet tulisi ravintolisistä ja puolet ravinnosta kuten maidosta ja kalasta. Annostus tulisi olla myös yksilöllistä, esimerkiksi ylipainoisilla ja monisairailla määrää tulisi nostaa.
Tällä hetkellä D-vitamiinin suurin siedettävä saanti EU:ssa ja Yhdysvalloissa on 100 µg.
Yhdysvalloissa saantisuositus päivässä on 15 µg, mutta tässä suosituksessa ei ole huomioitu auringonvalon vaikutusta.
Syyskuussa keskieuroppalainen 19 asiantuntijan paneeli suositteli terveille aikuisille 25–50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Erikoislääkäri Hannu Vierola ihmetteleekin, miksi Pohjoismaat poikkeavat tästä linjasta.
- Jos Keski-Euroopassakin on yli tuplasti korkeammat suositukset, miksi meillä joilla talvi on pimeämpi, suositukset jätetään noin matalalle tasolle? Toivoisin asiaa päättävään työryhmään mukaan esimerkiksi lääkäreitä, nyt mukana on vain ihmisiä, jotka eivät edes hoida potilaita työkseen, Vierola sanoo.
"Korjausliikkeet pidetään maltillisina"
Myös Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologi Jaakko Mursu pitää uusia suosituksia konservatiivisina, mutta uskoo että niiden kanssa halutaan pelata varman päälle.
- Kyllä varmasti D-vitamiinin suurempi tarve ymmärretään, mutta korjausliikkeet pidetään tarkoituksella maltillisina. Vaikka D-vitamiinitutkimuksia on tehty paljon, se viimeinen iso näyttö puuttuu siitä, että suuremmat määrät eivät aiheuttaisi haittavaikutuksia, Mursu sanoo.
D-vitamiinin suurimpia haittavaikutuksia on sen elimistöön kertyminen. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja suuret määrät voivat aiheuttaa haittaa.
- Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet D-vitamiinin olevan turvallisempaa kuin aiemmin luultiin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että suositukset voisivat olla korkeampiakin. Esimerkiksi 20 mikrogrammaa 2–75-vuotiaille ei varmasti aiheuttaisi minkäänlaisia riskejä, Mursu sanoo.
Suositukset pohjautuvat tutkimustuloksiin
Uusia ravintosuosituksia luoneen pohjoismaisen asiantuntijaryhmän suomalaisjäsen, apulaisprofessori Ursula Schwab sanoo, että suositukset pohjautuvat täysin aiempiin tutkimustuloksiin.
Kyllä ne (suositukset) on mietitty tarkkaan ja tulos on hyvin yksiselitteinen
Ursula Schwab
- Kyllä ne on mietitty tarkkaan ja tulos on hyvin yksiselitteinen. Me on käyty D-vitamiinitutkimuksia läpi ja sen pohjalta laadittu suositukset. Tieteellisen tutkimuksen arviointi ei ole helppoa, mutta meitä on ollut useita alan asiantuntijoita mukana tutkimassa niitä. Kyllä vitamiinisuositukset voivat nousta joskus, jos saadaan lisää sitä pohjaavia tutkimustuloksia, hän sanoo.
Jaakko Mursu uskoo, että suosituksia tullaan nostamaan vielä uudelleen.
- Varmaan menee vuosia, että saadaan lisää valmiiksi tutkimustuloksia, mutta uskon, että suositukset vielä nousevat.
Korjaus: Artikkelin aikaisemmassa versiossa käytettiin väärää lyhennettä mikrogrammasta. EU:n ja Yhdysvaltojen suositukset olivat mikrogrammoissa eivätkä milligrammoissa, kuten jutussa olleesta lyhenteestä saattoi päätellä.
Korjaus 5.20.2013: Muutettu Yhdysvaltain ja EU:n D-vitamiinisuosituskohtaa