Hyppää sisältöön

Nobelin lääketieteen palkinto molekyylitutkimuksesta

James Rothman, Randy Schekman ja Thomas Südhof saivat Nobelin lääketieteen palkinnon.

Nobel voittajat valkokankaalla lehdistötilaisuudessa
Lääketieteen palkinnon jakaminen aloitti perinteisesti Tukholmassa ja Oslossa jaettavan kuuden eri alan Nobel-palkinnon sarjan.
Yle Uutiset,
Anna-Maria Talvio

Tukholman Karoliinisessa instituutissa julistettiin maanantaina Nobelin lääketieteen palkinnon saaja. Tänä vuonna arvostettu palkinto annettiin kolmen Yhdysvalloissa työskentelevän tutkijan ryhmälle, yhdysvaltalaisille James Rothmanille, Randy Schekmanille ja saksalaiselle Thomas Südhofille.

– Rothman ja Schekman ovat tutkineet sitä, miten solu sisällään erittää ja kuljettaa sieltä ulos solun sisällä tuotettuja proteiineja. Südhof puolestaan on tutkinut miten tätä kuljetusta säädellään, kertoi Helsingin yliopiston biolääketieteen laitoksen professori Hannu Sariola.

– Kyseessä on harvinaisen selväjärkinen palkintokohde. Ensimmäiset löydökset tehtiin jo 70-luvulla, joten on ihme, ettei tätä ole aiemmin palkittu, Sariola totesi Yle Uutisille.

Lääketieteen palkinnon jakaminen aloitti perinteisesti Tukholmassa ja Oslossa jaettavan kuuden eri alan Nobel-palkinnon sarjan.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan perjantaina Oslossa.

Palkintosumma on tänä vuonna kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli reilut 900 000 euroa.

Suosittelemme sinulle