Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Luukkuun hylätyt vauvat

"Jos yksikin vauva pelastuu, luukku on kannattanut." Miksi keskiaikaiset vauvaluukut ovat palanneet keskelle vaurainta Eurooppaa? Uusintana Yle Areenassa.

"Jos yksikin vauva pelastuu, luukku on kannattanut." Miksi keskiaikaiset vauvaluukut ovat palanneet keskelle vaurainta Eurooppaa? Toimittaja Hannele Valkeeniemi.
Hannele Valkeeniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisar Daniela kantaa vuorokauden ympäri hälytyskännykkää. Se hälyttää, kun kun Hyvän Paimenen Sisarten luostarin seinässä olevaan luukkuun on jätetty vauva. Ilmoituksia ei tule usein, kerran pari vuodessa. Silloin nauhalta kuuluu viesti ”olen täällä, tule noutamaan minut”.

- Jos yksikin vauva pelastuu, vauvaluukku on kannattanut, sanoo sisar Daniela.Vauvoja on hylätty ja tapettu kautta aikojen. Ei-toivottujen vauvojen  pelastamiseksi alettiin 1100-luvulta alkaen perustaa erityisiä vauvaluukkuja luostarien seiniin.

Jos yksikin vauva pelastuu, vauvaluukku on kannattanut, sanoo sisar Daniela.
Jos yksikin vauva pelastuu, vauvaluukku on kannattanut, sanoo sisar Daniela. Kuva: Yle

Vauvaluukkujen toinen tuleminen alkoi skandaaleista, joissa vastasyntyneitä löytyi tapettuna jätelavoilta, puistoista tai haudattuna jopa kukkaruukkuihin. Haluttiin tehdä jotain vauvasurmien ehkäisemiseksi.

Nykypäivän vauvaluukku on pieni lämmitetty tila, jossa on liiketunnistin. Luukkuja on perustettu 2000-luvulla 11 maahan, lähinnä Eurooppaan. Eniten niitä on Saksassa, yhteensä noin sata. Nykyään pääosa vauvaluukuista on sairaaloiden yhteydessä.

Nykyajan vauvaluukuissa on elektroninen valvonta ja lämmitetty vauvansänky.
Nykyajan vauvaluukuissa on elektroninen valvonta ja lämmitetty vauvansänky. Kuva: Yle

  Koska vauva jätetään luukkuun nimettömästi, äideistä on vain vähän tietoa. Yhteistä on, että taustalla on äärimmäistä hätää ja epätoivoa. On teiniraskauksia, prostituoituja, huumeiden käyttäjiä – mutta myös perheenäitejä, jotka salaavat raskauden muulta perheeltään. Osa pelkää perheenjäseniään, väkivaltaa tai hylkäämistä.

Köyhyys ja moraalipaineet eivät ole kadonneet hyvinvointiyhteiskunnastakaan. Tämä kävi ilmi tutkijoiden tekemissä nimettömissä haastatteluissa:

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että lapsesta on päästävä eroon.”

”Kukaan perheestäni ja ystävistäni ei olisi hyväksynyt lasta”.

”Tyttäreni kysyi: äiti oletko raskaana. Roskaa, sanoin, olen vain lihonut”.

YK:n lapsen oikeuksien komitea vaatii luukkuja suljettavaksi, koska ne rikkovat lapsen oikeutta saada tieto alkuperästään. Samaa vaativat kriitikot myös Saksassa. Lapsen etu on saanut aikaan kiivaan väittelyn.

Avataan vain hätätapauksessa, lukee berliiniläisessä vauvaluukussa.
Avataan vain hätätapauksessa, lukee berliiniläisessä vauvaluukussa. Kuva: Yle

- Vauvaluukuissa on liikaa mahdollisuuksia väärinkäytöksiin. Mistä tiedetään tuoko äiti lapsen sinne vapaaehtoisesti. Vauvat voivat pahimmassa tapauksessa päätyä vaikka pedofiilirenkaan käsiin, sanoo Bernd Wacker lasten oikeuksia ajavasta Terre des Hommes järjestöstä.

Sairaalat puolestaan vastaavat, että he ovat tiukassa yhteistyössä lastensuojeluviranomaisten kanssa, ja että luukkuvauvat päätyvät adoptioon. Yleensä äidillä on kaksi kuukautta aikaa vielä pyörtää päätöksensä ja tiettyjä tunnisteita vastaan saada lapsi takaisin.

- Ongelma on, että on liian vähän tietoa ja liikaa olettamuksia, sanoo ylilääkäri Rainer Rossi vauvaluukkua ylläpitävästä Vivantes-sairaalasta Berliinistä.

Kriitikot väittävät, että luukut eivät ole vähentäneet vauvasurmia. Puolustajien mukaan asiaa ei voida tietää. Siksi halutaan ylläpitää tätä "hätäsisäänkäyntiä".

Uusinta su 27.10.2013 klo 13.30

Suosittelemme sinulle