Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ota kantaa sosiaalietuuksien väärinkäyttöön: saako valtiolta vähän varastaa?

Kela tutkii vuosittain noin tuhat epäiltyä sosiaalietuuksien väärinkäyttötapausta. Useimmiten huijauksia tulee ilmi työttömyyskorvauksissa. "Jotenkin ajatellaan, että sosiaalietuusasioissa voi aina vähän huijata", sanoo Kelan hallinto-osaston lakimies. Saako valtiolta vähän varastaa?

Mies täyttää tukihakemusta
Kuva: Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kelan etuuksista väärinkäytetään eniten työttömyystukea, jolla on onnistuttu parhaimmillaan huijaamaan kymmeniä tuhansia euroja. Tänä vuonna esimerkiksi Pohjanmaalla tuli ilmi tapaus, jossa työttömyystuen avulla Kelalta huijattiin 20 000 euroa. Asumistuen ja opintotuen väärinkäyttö on seuraavaksi yleisintä. Väärinkäyttöepäilyistä suurin osa menee poliisille. Usein lopputuloksena on tuomio petoksesta.

- Moni on ollut yllättänyt siitä, että poliisi ottaa tapaukset käsittelyyn. Usein kysytään, että eikö asiaa voisi hoitaa maksamalla. Jotenkin ajatellaan, että sosiaalietuusasioissa voi aina vähän huijata, Kelan hallinto-osaston lakimies Anitta Holappa ihmettelee.

Kela saa myös ilmiantoja väärinkäytetyistä etuuksista yhä enemmän.

Mitä mieltä olet sosiaalietuuksien väärinkäytöstä? Hyväksytkö sen, että joku pimittää tietoja saadakseen enemmän Kelan tukia?

Mitä mieltä olet siitä, että ilmiannot sosiaalietuuksien väärinkäytöistä yleistyvät jatkuvasti?

Ilmoittaisitko itse Kelalle, jos tietäisit esimerkiksi naapurisi nostavan työttömyystukia perusteetta?

Suosittelemme sinulle