Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Pyhäjoen ydinvoimalan omakustannehinta omistajille: Noin viisi senttiä kilowattitunnilta

Fennovoiman osakkaiden pitää lokakuun loppuun mennessä päättää, lähtevätkö ne rakentamaan ydinvoimalaa Pyhäjoelle. Neuvottelut laitoksen hintatasosta, rahoituksesta ja kokonaistoimituksesta ovat paraikaa käynnissä, sanoo Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen.

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen.
Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen. Kuva: Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyhäjoelle kaavaillun ydinvoimalan omistajat maksavat sähköstä omakustannehintaa noin viisi senttiä kilowattitunnilta, sanoo Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja ja Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen. Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoiman. Voimaosakeyhtiö SF:n takana on 60 teollisuuden ja kaupan yritystä sekä kuntien energiayhtiötä.

- Tätä meiltä on kysytty useaan otteeseen, ja on varsin poikkeuksellista, että tieto annettaisiin julkisuuteen. Mutta olemme päättäneet tänään, että kerromme, jotta arvailu sen osalta loppuu, Ottavainen sanoi keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa.

Kun laitos kymmenen vuoden kuluttua käynnistetään, megawattitunnin omakustannehinta omistajille on alle viisikymmentä euroa. Tämä on Ottavaisen mukaan hintataso, jolla omistajat ovat tulossa mukaan hankkeeseen - sikäli kun päättävät tulla mukaan.

Fennovoiman osakkaiden pitää päättää lokakuun loppuun mennessä, lähtevätkö ne rakentamaan ydinvoimalaa Pyhäjoelle. Osakkaat ostavat Fennovoiman tuottaman sähkön omakustannehintaan, mutta sähkön hinnan kehitystä tulevaisuudessa ei pystytä arvioimaan. Nyt sähkön tarjoushinnat kuluttajille ovat Energiamarkkinaviraston mukaan noin 8,5-9 senttiä.

Neuvottelut laitoksen hintatasosta, rahoituksesta ja kokonaistoimituksen aikataulusta ovat paraikaa käynnissä.

- Kun paketti on kasassa, meidän osakkaille antamamme reunaehdot sisältävät vaatimuksen, että laitoksen tuottaman sähkön hinnan pitää asettua mainitsemani tason alapuolelle. Muuten emme lähde mukaan.

Uuden ydinvoimalan kokonaishinnasta ei vielä ole tietoa. Hinta kerrotaan vuoden loppuun mennessä.

Juttua korjattu 10.10. klo 00.05. Voimaosakeyhtiö SF:n omistajia on 60.

Suosittelemme