Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Yhdysvallat arvioi uudelleen kymmenien vankien tilanteen Guantánamo Bayssa

Yhdysvallat ei ole vielä paljastanut, kuinka moni vanki pääsee uudelleenarvioinnin piiriin. Yhteensä Guantánamossa on 164 vankia.

Guantanamo Bayn vanki juoksemassa vankilan pihalla.
Kuva: EPA / Michelle Shephard / POOL
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan kymmenien Guantánamo Bayn vankilassa ilman syytettä viruvien vankien tilanteen uudelleenarviointi on alkanut.

Uudelleenarviointi on osa tavoitetta sulkea Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa sijaitseva Guantánamo Bayn vankila.

Puolustusministeriön mukaan useiden virastojen viranomaiset tarkastelevat uudelleen aiempia arvioita, joiden mukaan osa Guantánamossa vangittuna olevista miehistä on liian vaarallisia vapautettaviksi.

Lähes puolella vangeista jo vapautuslupa

Guantánamossa on 164 vankia. Yli 80 heistä on jo saanut vapautus- tai siirtoluvan, mutta heitä pidetään yhä Guantánamossa Yhdysvaltojen kongressin asettamien rajoitusten tai kansallisuutensa vuoksi.

Osaa vangeista ei voida vapauttaa, koska he ovat jemeniläisiä. Yhdysvallat pitää Jemeniä liian epävakaana ottamaan vastaan entisiä vankeja.

Yhdysvaltojen hallitus on aiemmin todennut, että 46 vankia on määrittelemättömän pitkässä vankeudessa kansainvälisen oikeuden perusteella.

Hallitus perustelee heidän pitämistään vangittuna ilman syytettä terroristiverkosto Al-Qaidan vastaisella taistelulla.

Vankeuden päätöspiste epämääräinen

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet vankien vapauttamista vankeuden päättymisajankohdan epämääräisyyden vuoksi.

Viranomaiset tarkastelevat kunkin vangin tapausta ja arvioivat, onko heidän olosuhteensa muuttuneet. Oikeuskäsittelyssä vankeja tulee edustamaan armeijan upseeri, mutta heillä on myös oikeus palkata asianajaja.

Yhdysvallat ei ole vielä paljastanut, kuinka moni vanki pääsee uudelleenarvioinnin piiriin.

Presidentti Barack Obama vannoi sulkevansa Guantánamo Bayn astuessaan virkaan. Kongressi kuitenkin esti presidentin aikeet ja asetti rajoituksia vankien vapauttamiselle tai siirtämiselle.

Guantánamon vankila perustettiin Yhdysvaltain terrorismin vastaisen sodan yhteydessä 2000-luvun alussa. Siellä on ollut yli 700 vankia, joista suurin osa afganistanilaisia.             

Suosittelemme