Hyppää sisältöön

Yhdysvallat leikkasi tukeaan Egyptille

Yhdysvallat lopetti toistaiseksi asejärjestelmien toimittamisen Egyptin armeijalle. Maa aikoo kuitenkin arvioida tukeaan uudelleen määräajoin.

Eri maiden ilmavoimien hävittäjät saattoivat Yhdysvaltain B-1B-pommikonetta Gizan pyramidien yllä lokakuussa 1999 yhteensä 11 maan yhteisten sotaharjoitusten aikana.Yhdysvaltain ja Egyptin lisäksi harjoituksiin osallistuivat muun muassa Italia, Egypti, Jordania ja Ranska. Kuva: Jim Varhegyi / AP Photo / EPA

Yhdysvallat leikkasi keskiviikkona tukeaan Egyptille satojen miljoonien dollarien arvosta. Maa laittoi jäihin tankkien, hävittäjien, helikoptereiden ja ohjusten toimitukset Egyptille. Samalla se leikkasi rahallista tukeaan 260 miljoonalla dollarilla.

Leikkauspäätöksen taustalla on Yhdysvaltojen tyytymättömyys Egyptin armeijan toimintaan, kun se syöksi Egyptin ensimmäisen vapailla vaaleilla valitun presidentin Mohammed Mursin vallasta heinäkuussa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan maa ei aio kuitenkaan lopettaa kaikkea tukeaan Egyptille, joka saa edelleen apua terrorismin vastaiseen toimintaan ja Siinain niemimaan turvaamiseen.

Yhdysvallat jatkaa Egyptin avustamista myös koulutuksen, terveydenhuollon ja yksityisen sektorin kehittämisessä.

Aseavun lopettaminen väliaikaista

Asejärjestelmien toimittamisen lopettamisen ei kuitenkaan ole tarkoitus olla pysyvää. Yhdysvallat aikoo tarkastella tukeaan uudelleen määräajoin samalla, kun se seuraa Egyptin demokratian ja ihmisoikeustilanteen kehittymistä.

Päätös tuen osittaisesta jäädyttämisestä kuvastaa Yhdysvaltojen ongelmallista suhtautumista Egyptiä kohtaan.

Toisaalta Yhdysvallat haluaa esiintyä demokratian tukijana. Toisaalta taas se haluaa säilyttää hyvät välit Egyptiin, jolla on strateginen merkitys Suezin kanavan hallinnoijana, Israelin naapurina ja väkirikkaimpana arabimaana.

Yhdysvallat on avustanut Egyptiä vuosittain noin 1,55 miljardilla dollarilla, josta 1,3 miljardia on mennyt armeijalle.

Suosittelemme sinulle