Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kansanliike ja kunnat riemuitsevat: Kaivosyhtiö vetäytyy uraaninetsinnästä

Kanadassa päämajaansa pitävä kaivosyhtiö vetäytyy uraaninetsintähankkeesta Joensuussa ja Kontiolahdella. Päätöksestä tuulettavat kunnat ja alueen asukkaat, jotka valittivat malminetsintäluvasta hallinto-oikeuteen.

Uraania etsitään säteilyn perusteella.
Kuva: YLE
Riikka Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen kaivosyhtiö vetäytyy uraaninetsintähankkeesta Kontiolahdella ja Joensuun Enossa. Euro Scandinavian Uranium on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle malminetsintäluvan raukeamista koskevan hakemuksen. Tukes myönsi toukokuussa yhtiölle luvan malminetsintään ja kaivostoimintaa valmisteleviin tutkimuksiin Riutan alueella.

- Tukes toimi tässä Suomen lain vastaisesti ja varovaisuusperiaatetta vastaan luvittamalla toimintaa, joka uhkasi pohjavesiä ja asukkaiden terveyttä. On käsittämätöntä, että vielä 2010-luvulla voidaan tällä tavoin kävellä maanomistajien ja kuntien yli, asianhoitaja Tero Mustonen sanoo.

Uraaninetsinnän loppumisesta iloitsevat muun muassa Kontiolahden kunta, Joensuun kaupunki ja uraanikaivosten vastainen kansanliike, jotka valittivat malminetsintäluvasta Kuopion hallinto-oikeuteen. Kansanliike otti keväällä myös suoraan yhteyttä maan johtaviin poliitikkoihin ja uraaniyhtiön pääjohtajaan Kanadaan.

Syitä vetäytymiseen ei varmaan koskaan saada tietää. Yhtiö äänestää jaloillaan siellä, missä valituksia tehdään ja vastustusta on.

Tero Mustonen

- Syitä vetäytymiseen ei varmaan koskaan saada tietää. Yhtiö äänestää jaloillaan siellä, missä valituksia tehdään ja vastustusta on, Tero Mustonen arvioi.

Uraanikaivosten vastaisessa kansaliikkeessä on mukana muun muassa kyliä, kalaosakaskuntia, kansalaisjärjestöjä ja yksittäisiä kansalaisia. Malminetsintäluvan nojalla luvanhaltijalla on oikeus omalla ja toisen maalla tutkia geologisten muodostumien rakenteita ja koostumusta. Lupa ei oikeuta esiintymän hyödyntämiseen.

Suosittelemme