Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Energialeikkaus ei vie voimia - ekokampaaja hoitaa koko kehoa

Kemiläinen ekokampaaja Heidi Anttila kiinnostui ekologisesta hiustenkäsittelystä oman hyvinvointinsa vuoksi. Kasvivärien ja -hoitojen lisäksi Anttila tekee liikkeessään esimerkiksi energialeikkauksia, joilla nimestään huolimatta on voimia tuova vaikutus.

Heidi Anttila
Kuva: Kati Siponmaa / Yle
Kati Siponmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Parturiliikkeissä ei enää entiseen malliin käryä vetyperoksidit ja permanenttiaineet. Monien alan ammattilaisten herkistyttyä voimakkaille aineille on alettu etsiä luonnonmukaisempia menetelmiä.

Ihan oma ammattikuntansa on ekokampaajat, joilla on vuodesta 2006 alkaen ollut oma rekisteröity yhdistyksensä. Meri-Lapista ekokampaajia löytyy Torniosta ja Kemistä.

Heidi Anttila on tehnyt liikkeessään ekologisia käsittelyjä pian pari vuotta.

- Minulla alkuperäisenä ajatuksena oli oma hyvinvointi, kun tämä on kuitenkin työtä, jota haluan tehdä eläkeikään asti, kertoo Kemissä ekologisia kampaamopalveluja antava Heidi Anttila.

Ekokampaajan koulutukseen vaaditaan kampaajan perustutkinto ja työkokemustakin. Anttila on opiskeluidensa jälkeen käynyt täydentäviä kursseja, viimeisimpänä ekologisten muotoilutuotteiden koulutuksen.

- Teen omaan käyttöön shampoota, geeliä ja hiusvahaa. Ekokampaaja käyttää kaikkia syötäväksi kelpaavia raaka-aineita. Vahassa esimerkiksi pohjana on hunaja, Anttila selventää.

Kampaajan tuotteina merilevät ja savikaalet

Yksi Anttilan kimmokkeista ekokampaajan opintoihin oli mahdollisuus tarjota turvallisempi vaihtoehto myös asiakkaille. Asiakkaat ovatkin olleet tyytyväisiä päänahkaa helliviin luonnonväreihin.

- Näillä ei tule sellaista värikypärää, vaan luonnollisia punasävyjä ja tummempia sävyjä. Vaalennus ei onnistu, mutta vaalean värin kirkastaminen kyllä, Anttila sanoo.

Kukkasilla ja yrteillä terästettyjen hiussävyjen lisäksi Anttila myös hoitaa kasvien avulla.

- Esimerkiksi merilevällä puhdistan hiuksista ilmansaasteet ja muotoilutuotteiden jämät. Savikaalihoito sopii puolestaan hilseilevälle hiuspohjalle, antaa Anttila esimerkin.

Energiaa lisätään leikkaamalla

Koko kehon energioita tasapainottava käsittely on energialeikkaus. Anttila kertoo hänellä olevan sellaisia asiakkaita, jotka käyvät sen säännöllisesti ottamassa. Tosin leikkausväli on usein normaalia pitempi. Energialeikkauksessa hiusta ei pakoteta sille epäluonnolliseen asentoon, vaan se asettuu omaan muotoonsa.

- Se on kokonaisvaltainen leikkaus, jossa hius herätetään henkiin. Pohjalle tulee ensin intialaistyyppinen päänhieronta. Sitten hiukset pestään ja pesun jälkeen tehdään hyvin tekninen leikkaus, jossa hius muotoutuu omaan luonnolliseen muotoonsa, Anttila kuvailee.

Energialeikkaus eroaa normaalista latvojen siistimisestä siinäkin, että sitä ei ihan ruokatunnilla ehdi ottamaan.

- Leikkaus kestää puolestatoista tunnista kahteen. Asiakkaasta riippuen otetaan vartin tai puolen tunnin hieronta alkuun ja se tietyn kaavan mukaan etenevä leikkaus kestää tunnin verran. Hius myös kuivuu leikkaamisen aikana luonnostaan eikä fööniä tarvita, ekokampaaja selvittää.

Suosittelemme