Hyppää sisältöön

Alaston nainen nousi odotuspenkille Tampereen rautatieasemalla

Tampereen kuvataiteen opiskelijoiden joukko kokoontui jälleen taideperformanssiin taiteen opetuksen säilyttämisen puolesta. Alastonmalli nousi Tampereen rautatieaseman odotuspenkille ikuistettavaksi sekä kuvin että vedoin.

Opiskelijat piirsivät penkillä seisovaa alastonmallia Tampereella torstaina. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Taiteen opetukseen olennaisena osana kuuluva alastoman mallin piirtäminen tehtiin tällä kertaa julkisella paikalla, kun yksi taiteen opiskelijoista nousi varoittamatta Tampereen rautatieaseman odotustilan penkille.

Hänen ympärilleen kerääntyivät muut opiskelijat, jotka vetivät esiin piirustuslehtiöt ja kynät ikuistaakseen mallin paperille. He halusivat nostaa esiin suunnitelmat taiteen opetuksen lopettamisesta Tampereella.

Hiljaisuus asemalla oli suorastaan pyhä, se kertoi siitä kuinka tamperelaiset ovat tottuneet taiteeseen ja antavat sille arvon

Pekka Niskanen

Performanssin alusta loppuun yleisö oli aivan hiljaa. Osa kaivoi esiin kamerapuhelimet ja osa katseli kiinnostuneena tilannetta. Lähimpänä mallia istuva nuorimies yritti sitkeästi keskittyä romaaniinsa.

- Hiljaisuus asemalla oli suorastaan pyhä, se kertoi siitä kuinka tamperelaiset ovat tottuneet taiteeseen ja antavat sille arvon, opettaja Pekka Niskanen luonnehti tilanteen jälkeen.

Niskanen keräsi allekirjoituksia taiteen opetuksen jatkamisen puolesta.

Euroopassa taiteen opetus on arvostettua, miksei meillä?

Pekka Niskanen

Hänen mielestään on kummallista, että maan toiseksi suurin kaupunki on valmis lopettamaan taiteen opetuksen, joka on kuitenkin osa kulttuuria ja sivistystä. 

- Euroopassa taiteen opetus on arvostettua, miksei meillä? Niskanen kysyy.

Opiskelijat antoivat vartijoille kiitosta

Ajatus alastonmallin käytöstä lähti Arsi Kevalta.

- Saimme tietää, että meille suunnitellaan tulevaisuudessa virtuaalisen alastonmallin käyttöä opetuksessa. Halusimme samalla näyttää myös sen, kuinka olennaista oikean mallin käyttö on, Keva sanoo.

Esitys ehti kestää 15 minuuttia, ennen kuin vartijat lopettivat ystävällisesti tilanteen nousemalla itsekin korokkeena toimineelle istuimelle ja ohjasivat alastonmallin alas. Vartijoiden toiminta sai opiskelijoiden keskuudessa spontaanit kiitokset.

Myös yleisö kiitti omalta osaltaan antamalla aplodit.

Odotimme esityksen saavan kestää puoli minuuttia, mutta se saikin kestää näin pitkään. Eikö tämä todista omalta osaltaan sitä että Tampereelle kuuluu taide?

Ruut Luoto

- Odotimme esityksen saavan kestää puoli minuuttia, mutta se saikin kestää näin pitkään. Eikö tämä todista omalta osaltaan sitä että Tampereelle kuuluu taide, sanoo taiteen ensimmäisen vuoden opiskelija Ruut Luoto.

Jatkoa taiteen opetuksen puolesta on opiskelijoiden mukaan vielä luvassa. Heitä mietityttää myös mikä olisi lopulta valmistumisen sisältö, jos koulu lakkaa kesken.

- Ajatuksena on lähestyä ministeriötä seuraavaksi. Kaiken toimintamme lähtökohta on kuitenkin ystävällisyys ja myönteinen toiminta, painottaa opettaja Pekka Niskanen.

Suosittelemme sinulle