Hyppää sisältöön

Käsien jäljet kertovat: Esihistorian taiteilijat olivat pääosin naisia

Arkeologi Dean Snow tutki maalaajien sukupuolta luoliin jätetyistä kivikautisista kädenjäljistä ja totesi käsityksen miesmaalareistä perusteettomaksi.

Tuore tutkimus kumoaa perusteettomana sen vakiintuneen olettamuksen, että esihistoriallisia luolamaalauksia olisivat taiteilleet lähinnä miehet. Maalauksien oheen jätetyt kämmenten kuvat kertovat, että enemmistö olikin naisia, kertoo yhdysvaltalaistutkija.

Arkeologit ovat löytäneet luolista eri puolilta maailmaa kaikkiaan satoja esihistoriallisia kämmenenjälkiä. Pennsylvanian osavaltion yliopiston arkeologi Dean Snow tutki Ranskasta ja Espanjasta talletettuja jälkiä ja tuli siihen tulokseen, että kolme neljännestä maalareista oli naisia.

Tutkimuksessa kämmenen koko ei ratkaissut, vaan Snow sai näyttöä sukupuolesta vertaamalla sormien pituussuhteita.

Tähän saakka olettamus maalareiden sukupuolesta on perustunut siihen, että kuvat esittävät biisoneita, hevosia ja muita isoja eläimiä eli riistaa, jota miehet metsästivät. Kuvat ovat muistoja metsästysretkiltä tai magiikkaa, jolla haluttiin parantaa tulevaa metsästysonnea, tutkijat ovat päätelleet.

– Useimmissa metsästäjä-keräilijäyhteisöissä miehet kyllä tappoivat eläimet. Mutta usein naiset raahasivat lihan leiriin, ja he olivat saaliin riittävyydestä aivan yhtä kiinnostuneita kuin miehetkin. Ei metsästyksessä ollut kyse vain miesporukasta, joka keskenään jahtasi biisonia, Snow sanoo.

Kädet paljastivat kivikaudella enemmän kuin nyt

Snow aloitti tutkimuksensa runsaat kymmenen vuotta sitten tutustuttuaan brittiläisen biologin John Manningin havaintoihin naisten ja miesten sormien suhteiden eroista. Naisilla etusormi ja nimetön ovat yleensä yhtä pitkiä, miehillä nimetön on useimmiten pitempi.

Suurin osa Snow'n tutkimien luolien jäljistä oli liian himmeitä tai suttaantuneita, jotta niistä olisi voinut päätellä mitään, mutta 32 maalarin sormet piirtyvät luolan seinissä yhtä selvinä kuin kymmeniä tuhansia vuosia sitten.

Yllätyksekseen Snow havaitsi, että nykypäivän naisten ja miesten sormien pituuserot antavat paljon epävarmempaa tietoa sukupuolesta kuin kivikauden eurooppalaisten sormet.

– Ne ovat nykyeurooppalaisen skaalan ääripäistä, ja skaala jopa loppuu kesken, hän kertoo.

"Minä tein tämän"

Toinen yhdysvaltalainen arkeologi Dave Whitley on tuloksista vaikuttunut. Kädenjäljistä on puhuttu puoli vuosisataa, mutta ensi kertaa joku koostaa kunnon todistusaineistoa, hän kiittää.

Aiemmin esitetyn teorian siitä, että maalarit olivat olleet nuoria poikia, jotka kuvasivat huvikseen heitä kiinnostaneita asioita eli alastomia naisia ja voimakkaita eläimiä, Whitley kumoaa oikopäätä.

– Noissa luolissa ihminen alkaa viidessä tai kymmenessä minuutissa menettää todellisuudentajunsa, Whitley perustelee käsitystään, jonka mukaan maalaukset ovat šamaanien työtä. Hänen mukaansa šamaanit saattoivat hyvin olla myös naisia, kuten joissakin nykyisissäkin metsästäjä-keräilijäyhteisöissä.

Entä kysymys, joka Snow'lle tavallisimmin esitetään? Miksi maalarit jättivät seinään myös kämmenensä kuvan?

– En tiedä. Mutta eiköhän hyvä olettamus ole, että tällä tavoin maalaaja sanoi: "Tämä olen minä. Minä tein tämän."

Tutkimuksesta kertoo National Geographic -lehti.

Suosittelemme sinulle