Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kehitysvammaisten asunnoista on kova pula

Tavoitteena on, että yksikään vammainen ei asu laitoksessa vuoden 2020 jälkeen. Kuntien heikko taloustilanne uhkaa tavoitteen toteutumista.

Tosielämän frendit, kehitysvammaiset, Verkaranta, asuminen, Jouko Lilja, Merja Heinonen
Kuva: Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Runsaat kymmenen vuotta sitten kehitysvammaisten omaiset alkoivat vaatia, että kehitysvammaiset pääsisivät laitoksista lähemmäs omaa lapsuudenkotiaan ja vanhempiaan. Viime vuonna valtioneuvosto teki vihdoin periaatepäätöksen, jonka mukaan jokaisella kehitysvammaisella on oikeus asua samoin kuin muutkin kansalaiset.

Tavoitteena on, että jokainen vammainen saisi oman asunnon, niin omaisten luona kuin laitoksessa asuvatkin.

- Tavoite on hyvä, mutta utopistinen. En usko, että tämän hetkisessä taloudellisessa tilanteessa kunnat pystyvät järjestämään asunnon kaikille, sanoo Varsinais-Suomen Kehitysvammaisten Tukipiirin puheenjohtaja Markku Oksanen.

Tavoite on hyvä, mutta utopistinen.

Markku Oksanen

Pahin tilanne on pienissä kunnissa

Markku Oksanen arvioi, että yksistään Varsinais-Suomessa on 400-500 kehitysvammaista, jotka odottavat omaa asuntoa. Koko maassa puhutaan tuhansista. Pahin tilanne on pienissä kunnissa asuvilla kehitysvammaisilla.

- Suurin ryhmä on 18-30-vuotiaat nuoret, jotka asuvat edelleen kotona, Markku Oksanen kertoo.

Oma ulko-ovi ja nimi ovessa.

Markku Oksanen

Markku Oksanen toivoo, että kehitysvammaiset sijoitettaisiin tavallisten ihmisten joukkoon, ihan normaaleihin asuntoihin.

- Sellaisiin asuintoihin, joissa on oma ulko-ovi ja nimi ovessa ja keittomahdollisuus sekä saniteettitilat, kuvailee Markku Oksanen.

Hyväksi koko perheelle

Markku Oksasen mielestä se, että kehitysvammaiset saavat oman asunnon, on hyväksi koko perheelle.

- Minulla on kaksi kehitysvammaista tyttöä, ja molemmat ovat saaneet oman asunnon. Toinen asuu kerrostalossa ja toinen rivitalossa, ja kaikki toimii ihan hyvin. Se on ollut meille vanhemmillekin onnistunut ratkaisu. Helpottaa todella paljon vanhempia, kun nuori saa oman asunnon, Markku Oksanen kertoo.

Suosittelemme