Hyppää sisältöön

Terveellinen ruokavalio voi lykätä muistin heikkenemistä

Yhdysvaltalaistutkimuksessa erityisesti pähkinöiden, täysjyväviljojen ja palkokasvien syömiseen liittyi suotuisia vaikutuksia.

Yle Uutiset

Kuusikymppiset voivat välttää tai ainakin viivästyttää muistin heikkenemistä, jos he syövät monipuolisesti ja terveellisesti, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa suotuisa vaikutus yhdistettiin Välimeren perinteiseen ruokavalioon sekä verenpaineen hallitsemiseen suunniteltuun DASH-ruokavalioon, mitkä kummatkin painottavat mm. runsasta hedelmien, vihannesten, pähkinöiden ja täysjyvätuotteiden syömistä sekä punaisen lihan ja kovien rasvojen sekä sokerielintarvikkeiden välttämistä.

Mitä lähempänä osallistujien syömistottumukset olivat kyseisiä ruokavalioita sitä todennäköisemmin heidän muistinsa ja muut kognitiiviset mielentoimintonsa pysyivät kunnossa halki yksitoistavuotisen seuranta-ajan.

Tässä tutkimuksessa erityisesti pähkinöiden, täysjyväviljojen ja palkokasvien syömiseen liittyi suotuisia vaikutuksia.

Nämä kaikki on ennenkin havaittu monin tavoin terveellisiksi, mutta vielä on epäselvää miltä osin tulokset johtuvat ruokavaliosta ja miltä osin osallistujien muut elintavat vaikuttavat niihin.

Terveellisesti syövät elävät usein muutenkin terveellisesti, joten osa yhteydestä voi hyvin selittyä muilla seikoilla kuin ruokavaliolla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Siihen osallistui 3 900 yli 65-vuotiasta miestä ja naista, joita seurattiin keskimäärin yhdentoista vuoden ajan.

Kognitiivisia mielentoimintoja testattiin neljästi tutkimuksen aikana.

Suosittelemme sinulle