Hyppää sisältöön

Lastenpsykiatri Sinkkonen: Vanhempi, noudata ikärajoja!

Lapset ja nuoret kasvavat maailmassa, jossa tietokonepelit, internet ja sosiaalinen media eri välineissä ovat itsestäänselvyys. Aika ajoin vanhemmat ovat puun ja kuoren välissä, kun lapset yllyttävät toisiaan toimimaan tavoilla, jotka ovat perheen kasvatusperiaatteiden vastaisia. Vanhempi voi tuntea olevansa huono kasvattaja, tekipä niin tai näin.

Jari Sinkkonen. Kuva: Yle
Jarkko Remahl

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on kohdannut tilanteita, joissa tietokone- ja konsolipelien pelaaminen on saanut lapsissa aikaan kauhukohtauksia ja pelkoja. Usein pelit on suunnattu huomattavasti vanhemmille kuin niitä pelaaville lapsille ja nuorille.

- Kajaanista olen saanut viestiä alakoulun opettajilta että heidän oppilaansa pelaavat K-18-pelejä täyttä päätä. Lasten keskuudessa toista voidaan pitää "nössönä", jos ei pelaa tällaisia pelejä.

Vanhemmat voivat olla tällaisissa tapauksissa neuvottomia. Vanhemmat tuntuvat olevan kahden tulen välissä: jos pelin ostaa on huono vanhempi, jos peliä ei osta on surkea vanhempi.

- Vanhemmille tuntuu olevan vaikeaa todeta, että "ihan sama, vaikka joka ainoalla muulla olisi tällainen K-18-peli – olet alaikäinen, enkä varmasti hanki sinulle sellaista peliä".

Lastenpsykiatrina Sinkkonen toteaa, ettei lapsille ja nuorille pidä ostaa pelejä tai muita tuotteita, joihin lasten ikä ei riitä.

- Ei pidä hankkia pelejä, joita lapset eivät pysty käsittelemään. Olen työssäni kohdannut monia lapsia, joilla on kliinisiä oireita ja jotka saavat yöllisiä kauhukohtauksia. Sitten kun aletaan selvittää kohtausten syytä, niin tulee ilmi, että lapselta löytyy väkivaltaisia K-16- ja K-18-pelejä, joita hän pelaa ennen nukkumaanmenoa.

Kuva: Yle Etelä-Karjala

Hoitona Sinkkosen mukaan toimii pelaamisen rajoittaminen ja ahdistusta aiheuttavien pelien pois ottaminen.

- Tällaisten asioiden kanssa vanhemmat joutuvat miettimään omaa vanhemmuuttaan ja rajanvetoa.

Vanhemman rooli on olla tiukkana

Vanhemman tulee tuntea lapsensa, jotta hän tietää mitä lapsi kestää ja osaa käsitellä.

Sinkkonen rohkaisee vanhempia pysymään lujina.

- Vanhemman kuuluu pysyä tiukkana ja sanoa lapselle kaikella rakkaudella, että meillä toimitaan näin. Eräässä kirjassa nostettiin esille esimerkki, jossa lapsi toteaa isän laittaneen pelit lukkojen taakse eikä asialle enempää voi. Näin lapsi voi pelastaa omat kasvonsa kavereiden parissa ja vanhemmat saavat syyt niskoilleen. Se meidän vanhempien tehtävä on – ottaa syyt niskoillemme. Lapsi saattaa salaa olla erittäin tyytyväinen siitä, että isä tai äiti toimi näin.

Kaikki minulle heti nyt

Sinkkosen mukaan joukkoon kuulumisen tunne ja "olen jotain" -tunne ovat korostuneet lasten ja nuorten kohdalla internetin ja sosiaalisen median myötä.

- Netissä näkyy narsistisen kulttuurin tuoma ajattelu siitä, että palkintopallille pitäisi päästä suoraan loikkaamalla. Tämä tarkoittaa äärimmäisen tyhjää ja sisällyksetöntä julkkiksena olemista, että pääsee lauluäänellä, ulkomuodolla tai jollain muulla tavalla ilman mitään vaivannäköä tai koulunkäyntiä ja opiskelua suoraan huipulle.

Kuva: Yle

Sinkkonen sanoo tämän näkyvän suurissa television kilpailuohjelmissa hyvin.

- Siellä on ennen karsintoja monen sadan metrin jonot, joissa toiveekkaat nuoret odottavat. Kun osalle sanotaan, ettei ura jatku enää tästä pidemmälle, niin he ovat aivan lyötyjä ja murheen murtamia, koska heillä on ollut lapsenomainen fantasia siitä, että huipulle päästään hyppäämällä.

Sinkkonen kertoo tämän myös näkyvän kuvissa, joita hyvinkin nuoret tytöt itsestään laittavat nettiin.

Netissä näkyy narsistisen kulttuurin tuoma ajattelu siitä, että palkintopallille pitäisi päästä suoraan loikkaamalla.

Jari Sinkkonen

- Tytöt ottavat itsestään kuvia vähissäkin pukeissa ja jakavat niitä sosiaaliseen mediaan sellaisella ajatuksella, että joku poimisi heidät netistä ja pian oltaisiin mallitoimistossa ja tienattaisiin omaisuuksia.

Sinkkonen uskoo lapsen itsetunnon rakentuvan aivan samalla tavalla kuin ennen internetin aikakautta. Se mitä nuoret itse tuovat ympärilleen, on tietynlainen arvottaminen.

- Puhuin jokin aika sitten 12-vuotiaan kanssa, jonka mukaan jalkapallon pelaaminen on heidän koulussaan "se juttu". Jos lapsi kuului viiden parhaan joukkoon alakoulun "ranking-listalla", niin mikään ei kosketa häntä, sillä silloin on immuuni kaikelle kiusanteolle, panettelulle ja juoruilulle.

- Tällaisia listoja on lasten ja nuorten keskuudessa, ja tietysti se voi vaikuttaa itsetuntoon, jos lapsi ei ole millään listalla eikä kukaan millään tavalla noteeraa, Sinkkonen pohtii.

Suosittelemme sinulle