Hyppää sisältöön

Pesuaineiden irtomyyntikielto kummastuttaa yrittäjiä

Osa kuluttajista on jo vuosien ajan käynyt ekoliikkeissä ostamassa pesuaineita vanhoihin pesuainekanistereihin, jotta pakkausten määrä vähenisi. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan pesuaineiden irtomyynti on kuitenkin kiellettyä, koska oikeista pakkausmerkinnöistä ei ole täyttä varmuutta.

Kuva: Juha Korhonen / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Pesuaineiden myyminen täyttöpakkauksiin on kiellettyä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mukaan laki kieltää pesuaineiden ostamisen ilman pakkausta.

Kotkalainen pesuainevalmistaja Ole Hyvä Luonnontuote on yksi niistä yrityksistä, jotka kritisoivat Tukesin tiukkaa linjaa pesuaineiden irtomyynnistä. Yli puolet yrityksen myynnistä tulee siitä, että asiakkaat käyvät täyttämässä tyhjentyneitä pesuainepurnukoitaan liikkeissä.

– Käsipesutuotteista jopa yli 70 prosenttia myydään ekokaupoissa täyttöpulloihin, toimitusjohtaja Pekka Hännikäinen sanoo.

Pesuaineiden irtomyynti on kiellettyä jopa tuotteen alkuperäiseen pakkaukseen, koska tuotteen sisällöstä ei ole täyttä varmuutta.

– Tämä ei ole mahdollista, koska silloin aineen valmistaja ja toimittaja eivät voi olla aivan sataprosenttisen varmoja siitä, että tuotteen mukana kulkevat merkinnät ovat oikein ostetussa tuotteessa, ylitarkastaja Hanna Korhonen Tukesista sanoo.

Valvonta on tiukentunut

Lakipykälät pesuaineiden myynnistä eivät ole muuttuneet, vaan irtomyynti on ollut aiemminkin kiellettyä. Valvonta on kuitenkin tiukentunut. Syyskuun alussa tuli voimaan uusi kemikaalilaki, jonka mukaan pesuaineiden markkinavalvonta siirtyi kunnilta Tukesille.

– Kunnissa terveystarkastajilla on hyvin laaja kenttä valvottavana ja katsottiin, että kokonaisuus saadaan paremmin haltuun, kun markkinavalvonta keskitetään tänne, ylitarkastaja Hanna Korhonen sanoo.

Tukes on saanut vihiä pesuaineiden irtomyynnistä, kun kenttävalvonnassa on paljastunut yksittäisiä tapauksia. Ylitarkastajan mukaan pesuaineiden irtomyynti on ylipäänsä vähäistä sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Suurin osa nestemäisistä pesuaineista myydään edelleen pakkauksissa. Sen sijaan tuotteiden myynti internetissä on villiintynyt.

Se on yleinen harhakäsitys, että luonnontuotteeksi kutsuttava aine olisi automaattisesti vaaraton tai riskitön.

Hanna Korhonen

– Nettikaupoissa tuotteista puuttuu aika paljon tietoa, jota ostaja tarvitsee, ennen kuin voi tehdä perustellun ostopäätöksen. Esimerkiksi vaaralliseksi luokiteltujen kemikaalien vaaramerkinnät puuttuvat, Korhonen sanoo.

Tuotteen luonnonmukaisuus ei ratkaise

Osa pesuainevalmistajista määrittelee tuotteensa luonnonmukaisiksi. Vaikka tuotteet eivät sisältäisi keinotekoisia ainesosia, sama kielto pätee myös niin sanottuihin luonnontuotteisiin, koska myös luonnontuotteiksi määriteltyjen pesuaineiden ainesosat voivat luokittua vaarallisiksi kemikaaleiksi.

– Se on yleinen harhakäsitys, jonka toivoisi ihmisten unohtavan, että luonnontuotteeksi kutsuttava aine olisi automaattisesti vaaraton tai riskitön. Näin ei missään nimessä ole, Hanna Korhonen sanoo.

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit ovat yksi olennaisimmista puhdistavista ainesosista pesuaineissa. Monet tensideistä luokitellaan vaarallisiksi, olipa kyse luonnonmukaisesta tuotteesta tai ei. Vaikka tensidit olisivat sokeripohjaisia, tuote ei ole välttämättä raakaöljystä valmistettua tuotetta vaarattomampi.

– Jos sitä saa silmäänsä, niin tulee silmävaurio ihan yhtä suurella todennäköisyydellä kuin raakaöljypohjaisesta tensidistä, jolla on sama luokitus, Hanna Korhonen sanoo.

Pesuainevalmistajat kritisoivat sitä, että säädösten noudattaminen vaihtelee eri puolilla Eurooppaa: esimerkiksi Saksassa pesuaineiden irtomyynti on sallittua. Tukesin viranomaiset hiovat vielä yhteistä linjaa pesuaineiden irtomyynnistä EU-kollegoidensa kanssa syksyn aikana.

Suosittelemme sinulle