Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ministeri Heidi Hautala eroaa tehtävästään

Hautala ilmoitti erostaan perjantaina tiedotustilaisuudessaan. Hautalan mukaan Greenpeace-tapauksessa on tapahtunut poliittista ohjausta.

Heidi Hautala eroaa kohun vuoksi Kuva: Yle
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) eroaa tehtävästään.

Hautala ottaa vastuun valtionyhtiö Arctia Shippingin tekemän rikosilmoituksen poisvetämisestä. Hän katsoo, ettei voi tästä syystä jatkaa tehtävässään.

Hautalan mukaan hän keskusteli yhtiön aikeista tehdä rikosilmoitus avustajansa kanssa. Hautalan näkemys oli, että ilmoituksen tekemistä kannattaisi harkita uudelleen, ja pyrkiä vuoropuheluun mielenosoittajien kanssa. Avustaja oli Hautalan mukaan yhteydessä valtionomistusohjausyksikön ylijohtajaan Pekka Timoseen, joka oli asiasta samaa mieltä. Timonen oli puolestaan yhteydessä Arctia Shippingiin, minkä seurauksena rikosilmoitus vedettiin pois.

Hautala korosti, että olisi toiminut samoin, jos kyseessä olisi ollut joku toinen järjestö kuin Greenpeace.

Hautalan mielestä keskeistä on, että omistajaohjaus ei loukannut vallan kolmijakoa tai puuttunut rikosoikeudelliseen prosessiin. Hautalan mukaan omistajaohjaus voi toimia kuten ylijohtaja Timonen on tapauksessa toiminut.

- Korostan, että tapauksessa valtio-omistaja oli asianomistaja, Hautala sanoo.

Hautala katsoo, että omistajaohjaus toimi asiassa oikein ja yhtiön edun mukaisesti. Hänen mukaansa yritysten etu on käydä vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa. Hän sanoo kuitenkin, että asiassa on ollut poliittista ohjausta.

- On aivan sama, oliko yhtiöön yhteydessä ylijohtaja vai joku avustajistani, vastuu menettelyn hyväksymisestä on ministerinä minulla. Koen, että asiassa ajettiin yhtiön ja valtio-omistajan etua juuri niin kuin omistajaohjauksesta vastaavan ministerin kuuluu. Siitä huolimatta koen, että jatkossa tässä roolissa minun olisi erittäin vaikea toimia, ja sen takia näen parhaaksi ratkaisuksi sen, että eroan ministerin tehtävästä, Hautala sanoi.

Hautalan mukaan päätös erosta oli hänen omansa.

- Kävin useita keskusteluja pääministerin kanssa, ja olen iloinen siitä, että olen saanut tehdä omat johtopäätökseni, Hautala totesi.

Puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön (vihr.) mukaan Hautalan kyky toimia ministerinä on heikentynyt.

Niinistö sanoi ymmärtävänsä Hautalan tekemät johtopäätökset. Hänen mukaansa puolue valitsee uuden ministerin ensi viikolla.

A-studio: Stream jatkaa keskustelua aiheesta TV1:ssä klo 21.

Suosittelemme